eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Póta Péter bíró Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án. Gyárfás Tamást hét év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Első fok - Itt az ítélet a Fenyő-gyilkosság ügyében

Gyárfás Tamást elsőfokon hét év fegyházra, Portik Tamást szintén nem jogerősen életfogytiglanra ítélte a Fővárosi Törvényszék.

A Póta Péter bíró által kihirdetett elsőfokú ítélettel Gyárfás Tamást elsőfokon hét év fegyházra, Portik Tamást szintén nem jogerősen életfogytiglanra ítélte a Fővárosi Törvényszék.

A jelenleg szabadlábon lévő Gyárfás büntetésének idejébe beleszámítják a már rácsok mögött töltött napokat, de a szabadságvesztés négyötödét le kell töltenie.

Az Aranykéz utcai robbantás és több más súlyos bűncselekmény miatt egyébként is börtönben lévő Portik leghamarabb húsz év múlva szabadulhat.

Budapest, 2024. február 8.
Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (elöl b), valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás (elöl j2) büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án. Gyárfás Tamást hét év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2024. február 8. Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (elöl b), valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás (elöl j2) büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében. MTI/Balogh Zoltán

Póta Péter bíró hosszan ismertette, hogy a kilencvenes évek két ismert médiavállalkozója, az akkoriban a Népszavát is kiadó Vico cégcsoportot irányító Fenyő János és a Napkelte című köztelevíziós műsort készítő Nap TV tulajdonosa, Gyárfás Tamás mikor és milyen ügyek miatt került gyűlöletig fajuló, és a nyilvánosság által is figyelemmel követett konkurenciaharcba és személyes konfliktusba.

A bíróság - legfőképpen egy 512 perces hangfelvétel, illetve szakértői vélemények és tanúvallomások alapján - bizonyítottnak találta, hogy Gyárfás Tamás felbujtotta Portik Tamást, hogy az adjon megbízást Fenyő János megölésére. (A megbízást először Tasnádi Péter kapta, és pénzt is felvett érte, de nem hajttatta végre.)

Fenyőt 1998 február 11-én Budapesten, a Margit körút és a Margit utca kereszteződésében ölte meg egy géppisztolyos bérgyilkos, a 2017-ben emiatt jogerősen életfogytiglant kapott szlovák Jozef Rohác.

Az 56 éves Portikot felbujtóként, a 74 éves Gyárfást bűnsegédként ítélte el a bíróság. Az elsőfokú ítélet kihirdetésére Gyárfás Tamás öltönyben, az ügyvédeit időhúzási okból gyakran cserélgető Portik Tamás a Terrorelhárítási Központ embereinek gyűrűjében, megbilincselve, arcmaszkban érkezett meg.

Korábban mindketten tagadták a bűnösségüket.

Az ítélethirdetés után az ügyész a minősítés és a büntetés időtartalmának megemeléséért, vagyis a súlyosításért nyújtott be fellebbezést Gyárfás Tamás és Portik Tamás ügyében is.

Gyárfás Tamás közölte: "Az ítélet minden tekintetben megalapozatlan, tényként fogad el valótlanságokat, téves megállapításokat, helytelen logikai következtetéseket tartalmaz. Tekintettel arra, hogy nem követtem el bűncselekményt, az ítéletet megfellebbezzük."

Portik Tamás a felmentését kérte, visszautasította a vádakat, ahogyan azt is, hogy a Prisztás- és a Boros-ügyhöz felbujtóként köze lett volna.

Az ügyészség kezdeményezte Gyárfás Tamás letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye miatt, de a bíró elutasította az ügyészség indítványát, és azt sem látta indokoltnak, hogy elrendelje a bűnügyi felügyeletet. A döntéssel szemben az ügyész fellebbezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×