eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Fontos számokkal állt elő a Pénzügyminisztérium

Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt, miközben biztosította a forrásokat a 6 százalékos nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához – jelentette az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

A kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést, miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti – tette hozzá a jelentés.

2024 januárjában az államháztartás központi alrendszere 54,4 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül

  • a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt,
  • az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak.

A rezsivédelemmel összefüggésben a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációja a szokott ütemben megtörtént januárban. A közüzemi szolgáltatások támogatására fordított kiadások 2024 január végéig 181,3 milliárd forintot tettek ki, amely 8,3 milliárd forinttal magasabb a megelőző év azonos időszakában hasonló célra kifizetett 173,0 milliárd forintnál.

2023-ban Magyarország az Európai Bizottság igazságügyi reformra vonatkozó feltételeit maradéktalanul teljesítette. Ennek eredményeként

az uniós bevételek 2024. januárban (226,0 milliárd forint) több mint 191 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint 2023. januárban (34,6 milliárd forint).

Januárban a kormány 6 százalékkal emelte a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Így meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. „Nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordítottunk január végéig” – írta a gyorstájékoztatóban a PM.

Az államháztartás központi alrendszerének 2024. január végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját február 22-én adja ki a Pénzügyminisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×