eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Swedish soldiers. Getty Images
Nyitókép: The-Tor/Getty Images

A miniszterelnök sürgeti a parlamentnél a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását - a nap hírei

Még az idén átalakul a MÁV. New Hampshire-ben is megnyerte az elnökjelöltségig vezető republikánus előválasztást Donald Trump.

A miniszterelnök sürgeti az Országgyűlést, hogy az első lehetséges időpontban ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást. Erről Orbán Viktor írt az X közösségi oldalon, miután telefonon egyeztetett a NATO főtitkárával. A kormányfő azt írta: Jens Stoltenbergnek megerősítette, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását. A török parlament tegnap este szavazta meg a svédek csatlakozását. A ratifikációs okmányt még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia.

78 milliárd forint többlettámogatást utal a kormány az önkormányzatoknak a tanárok és óvónők béremelésének fedezetére - közölte a Pénzügyminisztérium. Januártól a kormány 32,2 százalékkal emelte a tanárok és óvónők fizetését.

Budapest 300 milliárd forintos támogatást kap közvetlenül az EU-tól – nyilatkozta a főpolgármester az RTL Híradónak Brüsszelből. Karácsony Gergely elmondta: a pénz több mint fele a közösségi közlekedés fejlesztésére érkezik, 50 milliárdot a közterek klímatudatos átalakítására fordítanak, és több mint 30 milliárdot a szociális kohéziót erősítő, valamint árvíz- és vízvédelmi beruházásokra költenek.

Még az idén átalakul a MÁV. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, akkor várhatóan ősztől egy holding formájában működik tovább a MÁV, amelynek egy szolgáltatási és egy pályaüzemeltetési része lesz. Erről a cég frissen kinevezett vezérigazgató-helyettese, Kikina Artúr beszélt a V-Híd Mérnök Konferencián Balatonalmádiban, részleteket azonban nem közölt. Annyit azonban elárult, hogy a tervezés és az egyeztetés már zajlik.

Sokkolta a kkv-kat a vásárlóerő csökkenése 2023-ban – derül ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megbízásából elkészült kutatásból. Az adatok szerint a VOSZ tagvállalkozásainál kiemelt problémát jelentett a csökkenő vásárlóerő, az infláció, valamint új elemként a fizetési morál romlása.

Bábolnán alakul meg az ország első, üzemszerű működésre képes és hivatalosan bejegyzett energiaközössége. Az önkormányzat az intézményekre telepített napelemmel vesz részt a közösségben, valamint a bábolnai fürdő 50 kilowattos gázmotorjával. A közösség tagjai egymás között értékesíthetik az áramot.

Ismét tiltakozik a Rákosrendezőre tervezett beruházás ellen az LMP. Az ellenzéki párt szerint Budapestnek nincs szüksége felhőkarcolókra. A látványtervek alapján közölték, nem luxus apartmanokra, betonra, hanem a zöldfelületekre, és megfizethető lakhatás biztosítására van szükség.

A gazdasági biztonság megerősítésére tett javaslatot az Európai Bizottság. A testület konzultációt szorgalmaz a tagállamokkal a külföldi beruházásokból eredő kockázatok azonosítására.

Megkezdték a sztrájkot a német mozdonyvezetők. A vasúti teherforgalomban kedd este hat órakor kezdődött a munkabeszüntetés, majd ma hajnalban kiterjesztették azt a személyszállításra is. A munkabeszüntetés előreláthatólag hétfőn 18 óráig tart, és kihat a magyarországi vasúti közlekedésre is.

Nagyobb nyitottságot szorgalmaz az európai határvédelmi ügynökség új vezetője a bevándorlókkal szemben. Hans Leijtens a Welt am Sonntagnak adott interjújában úgy fogalmazott: javítana az idegenektől való félelem és az előítéletek visszaszorításán.

Az orosz védelmi minisztérium szerint fogolycserére szánt ukrán hadifoglyokat szállított az az orosz repülő, amelyet az oroszországi Belgorod térségében zuhant le. Moszkva szerint az ukrán légvédelem lőtte le a gépet. Az ügyben Oroszország az ENSZ BT rendkívüli ülését kezdeményezte.

Újabb légicsapásokat mért az amerikai hadsereg Jemenben és Irakban a húszikra. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint több, Iránhoz kötődő milícia fegyverraktáraira és kiképzőhelyeire mértek precíziós csapásokat.

Iowa után New Hampshire-ben is megnyerte az elnökjelöltségig vezető republikánus előválasztást Donald Trump. Ezzel egyre nagyobb az esélye annak, hogy a korábbi elnök lesz Joe Biden kihívója.

Az ENSZ az oktatás világnapja alkalmából felszólította az afganisztáni tálibokat, hogy engedjék iskolába járni a lányokat. Az afganisztáni misszió vezetője kiemelte: az oktatás Afganisztán jövőjének alapja, és ha a lányoktól megtagadják ennek lehetőségét, az kárt okoz mindenkinek, aki az országban él.

Nem kell számítani nagyobb szamárköhögés-járványra Magyarországon, miután az átoltottság a magyar lakosság körében 98 százalékos. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint a Magyarországgal szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számoltak be.

Mintegy 180 életmű vált ingyenesen hozzáférhetővé és letölthetővé a Magyar Elektronikus Könyvtárban. Az Országos Széchényi Könyvtár azt írta: a magyar írott kulturális örökség őrzőjeként folyamatosan digitalizálja és publikálja a szerzői jogi kötelmek alól felszabadult életműveket.

Ingyenes filmklubhálózat indult országszerte a művelődési házakban. A Nemzeti Filmintézet a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×