eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Nem tervezi a családi pótlék megszüntetését a kormány – a nap hírei

Január végéig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést a béremelés pontos összegéről. Nem tervezi a családi pótlék megszüntetését a kormány. Hatnapos sztrájkot kezdenek szerdán a német mozdonyvezetők. Az InfoRádió legfontosabb hírei hétfőn.

Január végéig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést a béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien megkapják az összeget – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A döntés mintegy 140 ezer embert érint.

Már februárban átlagosan 12,5 százalékkal magasabb bért kapnak a BKV dolgozói és emelkednek egyéb juttatások is, miután BKV Igazgatósága is elfogadta a bérmegállapodást. A járművezetők, a járművezető tanulók, a hiányszakmában foglalkoztatottak és a kulcspozíciókban dolgozók átlag feletti emelésre számíthatnak.

Nem tervezi a családi pótlék megszüntetését a kormány, sőt, egyre több támogatást vezet be. Így reagált a Kulturális és Innovációs Minisztérium a napokban megjelent hírre. A megszüntetés lehetősége Csák János miniszter kijelentése miatt vetődött fel, aki parlamenti meghallgatásán a családi pótlék összegének emelésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, az nem jó irány.

Átírhatja a tavalyi inflációs adatokat a gázszámlák miatt a KSH – értesült a 24.hu. Az Eurostat konzultációt kért amiatt, hogy 4 hónapon át nagyobb volt az elemzők által előre jelzett infláció annál, mint amit végül a KSH közölt. Viták zajlanak az energiainfláció mérése körül is.

Tovább csökkent az európai gázár. A holland gáztőzsdén 1 megawattóra 26 euró 80 centen forgott, 5,7 százalékkal alacsonyabban a múlt heti záróértékénél.

Több mint 21 ezer jelentkezés érkezett a Napenergia Plusz Programban az első héten – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium. A pályázó családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatással telepíthetnek napelemes rendszereket.

Már a 200 milliárd forintos keretösszeg több mint a felére nyújtottak be kérelmet a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban a vállalkozások. A program célja, hogy támogassa a hazai vállalatok mindennapi tevékenységét, elősegítse az energiahatékonyági célú beruházásokat.

Jelentősen csökkentek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási díjai. A tulajdonosi jogokat gyakorló nemzetgazdasági miniszter erre utasította a társaságot a gazdasági növekedés érdekében. Egyes termékeknél megfeleződhet a díj.

A Jobbik szankciókat sürgetett olyan cégek ellen, akik a magyar dolgozókkal szemben a vendégmunkásokat részesítik előnyben. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke szerint büntetőkamat mellett vissza kéne fizettetni a vendégmunkásokat preferáló vállalkozásoknak korábban kiutalt támogatásokat. Erről javaslatot nyújt be a parlamentnek.

Politikai zsarolásnak nevezte a Fidesz európai parlamenti képviselője, hogy az Európai Bizottság akadályozza a Magyarországnak járó forrásokhoz való hozzáférést. Deutsch Tamás szerint az Európai Bizottság elnöke lelepleződött, amikor elismerte, Magyarország azért nem kapja meg a 20 milliárd eurót, mert nem utasítja el az illegális migrációt és a genderideológiát. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, arra számít, hogy belátható időn belül lehet megállapodás Erasmus-ügyben az Európai Bizottsággal.

Nem indul júniusi európai parlamenti választáson Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Trócsányi László az Inforádiónak azt mondta, a jövőben a Károli Gáspár Református Egyetemen a rektori munkájára és a Magyar Jogászegyletben betöltött elnöki feladataira szeretne fókuszálni.

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban, és pénzt sem ad arra, hogy más országok lássák el fegyverekkel Ukrajnát – jelentette ki a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter kiábrándítónak nevezte az Európai Külügyi Szolgálat új javaslatát, amely alapján idén 5 milliárd eurós keretet állítanának fel az ukrajnai fegyverszállításra, hazánkra ebből 23 milliárd forint értékű befizetés jutna.

Magyarország szuverén ország, és joga van saját álláspontját képviselni az ukrajnai háború ügyében, miszerint minél előbb békére van szükség. Így reagált a külgazdasági és külügyminiszter a lengyel kormányfő kijevi látogatásán tett bírálatára. Donald Tusk a látogatáson Magyarország álláspontja kapcsán Európa elárulásáról beszélt.

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij kiemelte: a reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek.

Magyarország segítséget nyújt a gázai konfliktusban együtt szenvedő, különböző vallású embereknek – jelezte az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár. A Hungary Helps Program keretében a magyar kormány 400 ezer dollárt adományoz.

Megbeszélést sürgetett az önálló palesztin állam létrehozásáról az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben. Josep Borrell hangsúlyozta: Izrael nem építhet békét csak katonai eszközökkel a térségben és humanitárius ellátást is biztosítani kell a Gázai övezetben élőknek.

Hatnapos sztrájkot kezdenek szerdán a német mozdonyvezetők, miután szakszervezetük elutasította a Deutsche Bahn legújabb bér- és munkaidő ajánlatát. A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38-ról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett.

Elhunyt Grétsy László. A nyelvész professzort 91 éves korában, álmában érte a halál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×