eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Sztrájkot terveznek a Volánbusz egyes sofőrjei január végére - a nap hírei

A kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításának lehetőségéről beszélt Bécsben a jegybank alelnöke. Az összes uniós feltétel teljesítéséig blokkolja a magyarországi kifizetéseket az Európai Bizottság – közölte a brüsszeli testület elnöke.

Ismét sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrjei: január 28-án és 29-én jöhet országos munkabeszüntetés. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet operatív testülete ugyanis úgy határozott, nem fogadja el a munkáltató bérajánlatát. A testület a korábbi követelését minimum 90 ezer forint egyösszegű kifizetésre csökkentette, ami a korábban követelt 25 százaléknál kisebb, átlagosan 20 százalékos emelést jelent a munkavállalóknak. A közlekedési minisztérium minumum 70 ezer forintos kifizetést ígért. A sztrájkkészültséget lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól.

Alternatív közmeghallgatást szervez a Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében az LMP. Az ellenzéki párt országos elnökségének tagja elmondta: az Alsózsolcáról a lakosság és az önkormányzat tiltakozása miatt kiszorult szlovén cég az Érd melletti Sóskúton hozza létre a tervezett üzemet. Tetlák Örs hangsúlyozta: a sóskúti és a környékbeli lakosság teljes kizárásával jelenhet meg újabb akkumulátor-ipari veszélyes üzem néhány száz méterre egy természetvédelmi területtől és alig egy kilométerre lakóövezetektől.

A kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításának lehetőségéről beszélt Bécsben a jegybank alelnöke. Virág Barnabás a Euromoney konferencián azt mondta: ugyanannyi érv szól amellett, hogy a január végi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal vagy 100 bázisponttal csökkentse a kamatokat a monetáris tanács. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Reuters tudósítása alapján ezzel azt üzente, hogy gyorsíthatja a jegybank a havi kamatvágások ütemét.

Az összes uniós feltétel teljesítéséig blokkolja a magyarországi kifizetéseket az Európai Bizottság. Ezt a brüsszeli testület elnöke mondta az Európai Parlamentben. Ursula von der Leyen, a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott vitán kiemelte: bár az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt. Példaként a szexuális kisebbséget érintő jogokkal, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályokat említette.

Újabb 53 milliárd forintot utalt Magyarországnak az Európai Unió – közölte közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály ismertetése szerint ezzel az elmúlt 3 hétben már több mint 520 milliárd forintot kapott meg az ország a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz vissza nem térintendő támogatásainak előlegéből.

Magyarország nonszensznek tartja az Izrael elleni vádakat és továbbra is minden fórumon kiáll az ország mellett. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Jeruzsálemben. Szijjártó Péter izraeli kollégájával, Jiszráél Katz-cal folytatott tárgyalása után kiemelt feladatnak nevezte a terrorellenes műveletek sikerének támogatását, a konfliktus kiszélesedésének megakadályozását és a túszok mielőbbi kiszabadítását.

A köztársasági elnök szerint fontos megakadályozni az ukrajnai háború eszkalációját. Novák Katalin a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén kiemelte azt is: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni. Az államfő kérdésre válaszolva kijelentette: Oroszország nem győzhet.

Evakuálásra szólította fel az északi megyékben élőket az ukrán haderő. A felszólítás Csernyihiv és Szumi megyék orosz határmenti térségeinek lakosait érintik, miután az ukrán hadsereg támadásokat tervez az orosz erők ellen a térségben. A katonai adminisztráció biztosítja a lakosok evakuálását ezekről a területekről.

Kijev és Brüsszel biztosítékokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a jövőben lehetetlenné váljon Ukrajna és az Európai Unió szárazföldi határainak blokádja. Az ukrán infrastrukturális miniszter-helyettes elmondta, hogy a lengyel sofőrök hetek óta tartó blokádjai a határátkelőknél jelentős károkat okoztak Ukrajnának. A zárlatot csak kedden sikerült Varsónak és Kijevnek feloldania.

Egy időre elzárták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét a tiltakozó román gazdák, és több romániai helyszínen is folytatódtak a forgalomlassító felvonulások. Bár az egyes gazdaszervezetek képviselői már hétfőn este megegyeztek a román mezőgazdasági minisztériummal követeléseik teljesítéséről, a román gazdák spontán tüntetései ma is folytatódtak.

Horvátországban bevezetnék a középiskola utáni egy hónapos, katonai kiképzést. A horvát Index című lap azt írja, hogy az újoncok katonai táborban elsősegélynyújtó, fegyverkezelési, nukleáris és vegyi védelmi kiképzésen vesznek majd részt a terv szerint. Azt nem tudni, mikortól lépne életbe az új rendszer.

Csaknem 20 ezer francia katonát mozgósítanak a párizsi olimpia biztonságának szavatolására. Egyik fő feladatuk pedig a játékok előtt az olimpiai láng kísérete lesz. Felügyelni fogják a július 26-i nyitóünnepséget is, amit az olimpiák történetében először tartanak a stadionon kívül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×