eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Pengésdrótból épített kerítés a szlovén-horvát határon Gibinánál (Murafüred) 2015. december 3-án. Szlovénia három hét alatt közel száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határán.
Nyitókép: MTI/Varga György

Jöhet a fegyverhasználat az illegális migránsokkal szemben

Új lehetőséget kaptak a magyar határt az illegális migránsokkal szemben őrzők.

Miközben egyes európai országokban szilveszterkor "erőszak tombolt" az utcákon az illegális migráció negatív hatásaként, Brüsszelben az év utolsó napjaiban áterőltették a migrációs paktumot, ami automatizmussá tenné a kvóta alkalmazását - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán, Budapesten.

Rétvári Bence kijelentette, a "brüsszeli bürokraták" attól tartanak, hogy az európai parlamenti választásokon előretörnek a migrációt ellenző erők, ezért "a kapuzárási pánikban" újra elővették a korábbi migrációpárti javaslatokat, "felpörgették a döntéshozatalt" és - az eljárási szabályokat áthágva - elfogadtatták azokat.

Az illegális migránsok kvóta szerinti automatikus szétosztása "migránsmágnes" - hangoztatta az államtitkár. Jelezte, személyenként migránsonként nyolcmillió forintot kellene fizetni annak az országnak, amely nem akarja befogadni őket. "Krízishelyzetben" pedig, ami egy homályos fogalom - folytatta - egy "második kvóta" lépne érvénybe, ami alól pénzbüntetéssel sem lehetne kibújni, kötelező lenne átvenni a migránsokat - tette hozzá, megjegyezve, hogy Magyarország nem akar "migránsgettókat".

A témával kapcsolatban felemlegette: szilveszterkor Svédországban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban utcai zavargások voltak, autókat gyújtottak fel és rendőrökre támadtak a migránsok.

Kitért arra is, hogy

az Országgyűlés az év végén elfogadta a rendőrségi törvény módosítását és bevezette a "riasztólövés" intézményét.

Így, ha más kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezet eredményre, a fokozatosság elvének betartása mellett van egy új kényszerintézkedési lehetőség, annak érdekében, hogy a rendőrök meg tudják védeni magukat és az ország törvényes rendjét - fogalmazott Rétvári Bence.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, hogy a Frontex összesített adatai alapján tavaly 355 300-an jutottak be illegálisan Európába, ez 2016 óta a legmagasabb érték, és 17 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Eközben a kiutasítások nyolcvan százaléka eredménytelen volt, mutatott rá.

Mint mondta, a migrációs paktum a magyar kormány számára elfogadhatatlan. A magyar álláspont továbbra is az, hogy a menekültkérelmet az unió határain kell benyújtani, és annak elbírálását ott kell megvárni.

Véleménye szerint a háború következményeként a balkáni útvonalon megjelenhetnek palesztin csoportok. Annak is tanúi lehetünk, hogy "orosz irányba nyomják" a migránsokat - jegyezte meg. Figyelmeztetett arra, hogy a Száhel-övezetben történt változások, a katonai puccsokat követő jogszabályváltozások is negatív hatással lehetnek az illegális migrációra.

Magyarországon 173 298 volt tavaly az elfogott határsértők száma, és több mint ezer embercsempészt is elfogtak. A migránsok többségükben szírek, afgánok, törökök, indiaiak, pakisztániak, az embercsempészek pedig románok, ukránok, szerbek, moldávok - fejtette ki a főtanácsadó.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×