eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Kemencei Péter / Facebook, Csodálatos Balaton

Árvízhelyzet: a Duna után most a Tiszán és a Balatonon az ország szeme

Folytatódik a lassú apadás a Dunán, sehol sincs már árvízvédelmi készültség. Ezzel szemben a Tiszán még mindig van a középső szakaszokon –számolt be az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

Súlyos árvízhelyzet van Németországban, de az InfoRádió érdeklődésére Siklós Gabriella vízügyi szóvivő megerősítette: a víz jellemzően nem a Duna vízgyűjtőjén esett, hanem más folyókén, így a Dunán újabb jelentős változás nem lesz, a folyam Magyarországon apad. "De fontos mindig hozzátenni, hogy 5-6 napra látunk előre, folytatódik addig a nagyon lassú apadás, és már Mohácson is megszűnt az árvízvédelmi készültség" – nyomatékosította.

Ezzel szemben a Tiszán még mindig van készültség a középső szakaszon, illetve a Körösökön is, mivel a Tisza vízgyűjtőjén újra meg újra hullik csapadék, és magasabb a hőmérséklet, ezért a Kárpátokban lévő hóolvadék is érkezik.

"Most a Bodrogon és a Tarnán újabb árhullám indul el, az elmúlt két hónapban már a sokadik ott, a napokban elsőfokú készültséget kell elrendelni. Ez azt is jelenti, hogy a Tiszán sokkal lassabb az apadás a vártnál, néhány deciméteres emelkedés a felső szakaszokon még be is következhet" – fogalmazott a szóvívő.

Egyelőre a belvízhelyzetre ez nincs hatással, arra "csak" a csapadék, arról viszont azt mondta, a következő napokban jöhet az előrejelzések szerint, és a hőmérsékletben is komoly változások várhatóak, így lehet, hogy bizonyos területeken nem is eső, hanem hó esik majd.

A Balatonnal kapcsolatban bejelentette: folyamatosan eresztik a Balaton vizét, úgynevezett "óvatos szinten tartó eresztés" zajlik. Ezt azért hangsúlyozta, mert egy nagyon összetett hidrometeorológiai helyzetet kell a vízügyeseknek ezekben a napokban figyelniük.

"A Kaposon, illetve a Nádor-csatornán is folyamatosan sok víz érkezik, a Dunán levonult árhullámot sem szerettük volna lassítani, de szerencsére semmilyen hatása nem volt a december 27-én megkezdett eresztésnek a Duna árhullámára" – magyarázta Siklós Gabriella, és magyarázatként hozzátette: a Sióból 15 köbméter víz érkezik a Dunába másodpercenként, ami elhanyagolható mennyiség a folyam vízhozamához képest.

Arról viszont nem tudott információt adni, hogy emelik-e az új zsilipen keresztül leeresztett balatoni vízmennyiséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×