eur:
391.12
usd:
366.58
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Wall of sand bags to stop flooding.
Nyitókép: Sally Anscombe/Getty Images

Kritikus az árvízhelyzet Németországban, már elfogytak a homokzsákok is

A folyamatos esőzések miatt továbbra is kritikus az árvízhelyzet Észak-Németországban. Ráadásul nem kedvezők az elkövetkező napokra vonatkozó előrejelzések sem. A kormány segítséget ígért, csak nincs rá pénze, ezért újra napirendre került az adósságfék felfüggesztése.

Az NTV televíziós hírcsatorna beszámolója szerint egyedül Alsó-Szászország az év végéig mintegy 1,9 millió homokzsákot használt fel, most pedig a gátak megerősítése érdekében a készleteket illetően segítségért más tartományokhoz fordult.

A Német Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a legtöbb érintett államban az elkövetkező két napban az árvíz sújtotta területeken nem várható enyhülés, és továbbra is nagy mennyiségű csapadék várható. Aggodalomra ad okot, hogy az árterületeken a töltések meggyengülése nyomán romolhat a helyzet. Alsó-Szászország mellett Észak-Rajna-Vesztfália, Szász-Anhalt és Türingia egyes részei különösen érintettek.

A kialakult válságos helyzet nyomán szakértők a jelenlegi árvízvédelem felülvizsgálatát sürgetik. Általános vélekedés szerint az éghajlatváltozás következményeként az árvízi folyamatok változásával, illetve gyakoriságuk növekedésével kell számolni. Utaltak arra is, hogy az érintett tartományokban napok óta segítők ezrei teljesítenek különleges szolgálatot.

Az árvíz sújtotta területeket a napokban felkereste Olaf Scholz kancellár is, és a védelemhez, illetve a helyreállításhoz kormányzati segítséget ígért. Azóta több tartományban tovább súlyosbodott a helyzet. Ennek nyomán

több szociáldemokrata politikus felvettette az alkotmányban rögzített adósságfék felfüggesztését,

ami a múlt év utolsó heteiben a súlyos költségvetési válság miatt amúgy is napirenden volt. Az alkotmány ugyanis az új hitelfelvételeket megakadályozandó adósságféket ír elő, ami csak rendkívüli válság esetén függeszthető fel. Az elmúlt év végi költségvetési vitáiban végül a kormánypártok – a szabad demokrata pénzügyminiszter, Christian Lindner vezényletével – abban állapodtak meg, hogy a példa nélküli költségvetési hiány ellenére az adósságféket nem függesztik fel.

A szociáldemokrata politikusok most arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi árvízhelyzet rendkívüli válságot jelent, ezért az adósságfék ideiglenes hatályon kívül helyezése nem ütközne az alkotmány előírásaiba.

Az érintett régiók lakosságának érezniük kell, hogy a mostani válságos helyzetben, a helyreállítás érdekébe számíthatnak a kormány támogatására

– hangzott az érvelés

A szociáldemokrata képviselők felvetését támogatta több zöldpárti politikus is, hangoztatva, hogy az óriási károk miatt szükséghelyzetről van szó. Az adósságfák felfüggesztésének legfőbb ellenzője, a pénzügyminiszter egyelőre nem reagált a felvetésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×