eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Bahart
Nyitókép: Bahart

Újra hajózható egy fontos magyar víziút, már vannak jelentkezők

A Sió-csatorna megnyitása 4 vízijárműnek is lehetőséget ad arra, hogy használják ezt a víziutat.

Ahogy arról az Infostarton már beszámoltunk napok óta "óvatosan" engedik a vizet a Balatonból a Sió-csatornán keresztül. Erre azért volt szükség mert a tó már a nyári szabályozási szintet is meghaladta.

Az InfoRádióban Siklós Gabriella, a vízügy szóvivője arról beszélt, hogy "a Kaposon, illetve a Nádor-csatornán is folyamatosan sok víz érkezik, ezért a december 27-én megkezdett eresztésnek jelenleg alig van hatásra a tóra". A Sióból 15 köbméter víz érkezik a Dunába másodpercenként, ami elhanyagolható mennyiség a folyam vízhozamához képest, ezért nem befolyásolja az árhullám levonulását.

Csütörtökön 125 centin állt a mérce, ilyen magas 2023-ban egyetlen nap sem volt a tó.

Hajózható a Sió-csatorna

Az Infostart azonban kíváncsi volt arra is, hogy a napok óta tartó leeresztést kihasználják-e vízijárművek". Annyit tudtunk meg a Siklós Gabriellától, hogy "szóban eddig völgymenetben (Duna felé) 2 kishajó és 1 uszály, hegymenetben egy hajó tulajdonosa jelezte igényét hajózási szándékkal. Amennyiben írásban is megerősítik azt, akkor ezt követően kerülhet sor a hajózási program meghirdetésére. Ugyan is a jelenlegi 15 m3/s-os vízeresztés már elegendő a biztonságos hajózáshoz".

Ezek után kérdés, hogy meddig tart még a leeresztés? Ez függ az időjárástól és hetente elemzik a helyzetet, pontosabban "heti rendszerességgel készül előrejelzés a Balaton vízállására vonatkozóan". A döntésnél mindig azt veszik figyelembe, hogy

minél több vizet tudjanak tartalékolni a nyári időszakra úgy, hogy az ne veszélyeztesse sem a Balaton-parti településeket, sem a Sió-menti gazdákat.

A szóvivőt kérdeztük még a Velencei-tóról is, itt, ahogy erről már írtunk, december 19-e óta tart a Pátkai-tározóból a vízpótlása,

amely jelenleg is tart,

amíg a tározó vízminősége ezt lehetővé teszi. A tó jelenleg 113 centis, amely bő 40 centivel haladja meg a tavalyi mélypontot, de még elmaradt a kívánatos 150-160 centitől.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×