eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
fotó: Bahart
Nyitókép: Bahart

Újra hajózható egy fontos magyar víziút, már vannak jelentkezők

A Sió-csatorna megnyitása 4 vízijárműnek is lehetőséget ad arra, hogy használják ezt a víziutat.

Ahogy arról az Infostarton már beszámoltunk napok óta "óvatosan" engedik a vizet a Balatonból a Sió-csatornán keresztül. Erre azért volt szükség mert a tó már a nyári szabályozási szintet is meghaladta.

Az InfoRádióban Siklós Gabriella, a vízügy szóvivője arról beszélt, hogy "a Kaposon, illetve a Nádor-csatornán is folyamatosan sok víz érkezik, ezért a december 27-én megkezdett eresztésnek jelenleg alig van hatásra a tóra". A Sióból 15 köbméter víz érkezik a Dunába másodpercenként, ami elhanyagolható mennyiség a folyam vízhozamához képest, ezért nem befolyásolja az árhullám levonulását.

Csütörtökön 125 centin állt a mérce, ilyen magas 2023-ban egyetlen nap sem volt a tó.

Hajózható a Sió-csatorna

Az Infostart azonban kíváncsi volt arra is, hogy a napok óta tartó leeresztést kihasználják-e vízijárművek". Annyit tudtunk meg a Siklós Gabriellától, hogy "szóban eddig völgymenetben (Duna felé) 2 kishajó és 1 uszály, hegymenetben egy hajó tulajdonosa jelezte igényét hajózási szándékkal. Amennyiben írásban is megerősítik azt, akkor ezt követően kerülhet sor a hajózási program meghirdetésére. Ugyan is a jelenlegi 15 m3/s-os vízeresztés már elegendő a biztonságos hajózáshoz".

Ezek után kérdés, hogy meddig tart még a leeresztés? Ez függ az időjárástól és hetente elemzik a helyzetet, pontosabban "heti rendszerességgel készül előrejelzés a Balaton vízállására vonatkozóan". A döntésnél mindig azt veszik figyelembe, hogy

minél több vizet tudjanak tartalékolni a nyári időszakra úgy, hogy az ne veszélyeztesse sem a Balaton-parti településeket, sem a Sió-menti gazdákat.

A szóvivőt kérdeztük még a Velencei-tóról is, itt, ahogy erről már írtunk, december 19-e óta tart a Pátkai-tározóból a vízpótlása,

amely jelenleg is tart,

amíg a tározó vízminősége ezt lehetővé teszi. A tó jelenleg 113 centis, amely bő 40 centivel haladja meg a tavalyi mélypontot, de még elmaradt a kívánatos 150-160 centitől.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×