eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) autóbuszai torlódnak az Erzsébet hídon, a Március 15. téri buszmegállóban. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Élesedik a Budapest-bérlet vitája

Tovább tart az üzengetés a Budapest-bérletek ügyében a volt közlekedési államtitkár, a főpolgármester és Lázár János között. Tavasztól a BKK bérletei nem lesznek érvényesek a vonatokra, a Volán-buszokra és a HÉV-vonalakra sem.

A törvény világos, mindig is így szólt: a főpolgármester és a közlekedési miniszter dolga ez ügyben megállapodni és biztosítani a budapesti és elővárosi közösségi közlekedés egységét – írja közösségi oldalán Vitézy Dávid, aki szerint a Budepet-bérletekkel kapcsolatos ügyben egyetlen megoldás van: Karácsony Gergely és Lázár János üljenek le egy tárgyalóasztalhoz.

„A budapesti tömegközlekedés egységes rendszere lényegében megszűnt december 31-én

– ez nem csak a közös bérletet veszélyezteti, eljuthatunk odáig, hogy emiatt ritkábban járnak majd a hévek, Budapesten belül nem vesznek fel utast az eddig mindenhol megálló kék Volánbuszok, megszűnik a BKK által biztosított közös utastájékoztatás, forgalomirányítás, a közös menetrend” – írja a volt közlekedési államtitkár.

Vitézy Dávid azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy több százezer embernek márciustól két bérletet kell venni dupla áron.

A Budapesti Közlekedési Központ 2023. december 29-én olyan háromoldalú megállapodást kötött a MÁV–HÉV-vel és a Volánbusszal, ami biztosítja a jelenlegi tarifarendszer megőrzését - írja az Index..

A MÁV–Volán-csoport azonban közölte, hogy legfeljebb 2024. március 1-jéig használhatók a bérletek, ami azt jelenti, hogy azt követően a vonatokra, a Volán-buszokra és a HÉV-vonalakra nem lesznek érvényesek a BKK bérletei.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium egy elszámolás miatt szüntetné meg a rendszert, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) álláspontja szerint a fővárosi önkormányzat mintegy kétmilliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.

A főpolgármester szerint a pénzügyi elszámolásnak nincs köze a Budapest-bérlethez.

„Valójában mi sem értjük, hogy mi történik. Van egy működő rendszer, ami mindenkinek jó, azonban Lázár Jánosnak lehet, hogy nem. A pénzügyi vitáknak, amik felmerülnek, semmi közük a Budapest-bérlethez” – összegezte Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×