eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegy- és bérletkiadó automatái a 4-es metró Kelenföldi vasútállomás megállójában 2014. május 8-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Patthelyzetben a Budapest-bérlet, újabb tárgyalások lesznek a héten

A héten folytatódhatnak az egyeztetések a Budapest-bérletről. A kormány szerint a főváros a vidék rovására kér több támogatást, a főváros viszont úgy látja, az állam nem akarja kifizetni a Budapestnek törvény szerint járó támogatásokat.

A héten újra egyeztet a főváros és a kormány a budapesti közlekedésről – írta a Népszava a BKK vezérigazgatójára hivatkozva. Walter Katalin jelezte, hogy a városvezetés és az Építési és Közlekedési Minisztérium operatív tarifamegbeszélést tart.

A fővárosi és agglomerációs bérletrendszer körül kialakult vitában Nagy Bálint, a minisztérium közlekedésért felelős államtitkára korábban azt írta: a konfliktus nem egy-két milliárd forintról, hanem elvekről szól, úgy látja ugyanis, hogy

a főváros a vidék rovására arányaiban több pénzt kér, mint amennyit bármelyik magyar település kap.

Az államtitkár szerint akkor sincs tragédia, ha változik a bérletrendszer, hiszen ha valaki márciustól a MÁV, a Volán vagy a HÉV járatán szeretne utazni, megveheti a vármegye- vagy országbérletet.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában megdöbbentőnek nevezte az államtitkár szavait, szerinte beismerte, hogy nem akarják folytatni a Budapest-bérletet. Hasonlóan nyilatkozott Kiss László, Óbuda ellenzéki polgármestere is, Borbély Lénárd, Csepel fideszes vezetője pedig azt kéri a főpolgármestertől, hogy vegye figyelembe az inflációt. A kormánytól azt várja, hogy a csepeliek a jövőben is változatlanul használhassák a Budapest-bérletet.

Tarlós István a Hír Tv-ben beszélt a Budapest-bérlet körül kialakult vitáról. A korábbi főpolgármester azt mondta,

a főváros most elaludt, megvárta, hogy lejárjon a korábbi szerződés határideje.

Szerinte Lázár János építési és közlekedési miniszter az inflációhoz képest nem kért túl nagy áremelést.

Karácsony Gergely főpolgármester az ATV-ben azt mondta, a kormány nem akarja kifizetni a Budapestnek törvény szerint is járó támogatásokat, mert a minisztériumnak kell a főváros pénze, amit be akar hajtani, és azt is, ami a költségvetésből jár.

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár nem érti, hogy miért nem tudnak megállapodni a felek. A BKK egykori vezetője valószínűnek tartja, hogy a MÁV és a Volán több pénzt kért azért, hogy üzemeltesse a járatokat, ami szerinte az energiaár-növekedés, a gázolajár-növekedés, a béremelkedés és az infláció mellett érthető.

Miután december végén kiderült, hogy nem lesz megállapodás, a BKK, a MÁV-HÉV és a Volán kidolgozott egy áthidaló megállapodást, amely garantálná a Budapest-bérlet használatát, két nappal később azonban a minisztérium a MÁV közleményén keresztül jelezte, az új megállapodás is csak márciusig lesz érvényes.

Ha megszüntetik a Budapest-bérletet, akkor az agglomerációból közlekedőknek akár kétszer annyiba is kerülhet az utazás, hiszen két bérletet kellene megvenniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×