eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook/Merész Márton

Ritkítani kellett a járatokat két HÉV-vonalon is - megindokolta a főpolgármester

A főpolgármester szerint az államosítás óta nem történt fejlesztés a HÉV-vonalakon, a szolgáltatás színvonala pedig egyre rosszabb, ezért kellett ritkított menetrendet bevezetni január 8-ától a szentendrei és a ráckevei vonalakon. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy csak tárgyalások útján lehet kezelni a problémát, mint ahogy a Budapest-bérlet körül kialakult vitában is egyeztetést sürget a kormánnyal.

Karácsony Gergely hétfőn Facebook-oldalán közölte, hogy január 8-ától ritkábban jár a HÉV a szentendrei és a ráckevei vonalon. A főpolgármester indoklása szerint azért kellett csökkenteni a járatok számát, mert „leromlott a géppark”. A HÉV-vonalak feletti ellenőrzést 2016-ban vette át az állam a fővárostól, de Karácsony Gergely szerint azóta semmilyen számottevő fejlesztés nem történt.

Posztjában hozzátette: az államosítás óta a főváros jelentős összegeket fizetett a kormánynak a HÉV-ek városon belüli üzemeltetéséért, „a szolgáltatás színvonala viszont egyre rosszabbá vált”. Tájékoztatása szerint a kormány és a főváros közötti szerződés rögzítette, hogy a fővárosi vezetés hozzájárulása nélkül nem lehet csökkenteni a járatok számát,

a kabinet viszont 2023 végén jelezte: nem hosszabbítja meg a megállapodást.

Karácsony Gergely emlékeztetett: ha megszűnik a Budapest-bérlet, csak külön bérlettel lehetne utazni a HÉV-en.

A Világgazdaság összeállítása szerint olyan régiek a HÉV járatai az érintett vonalakon, hogy már alkatrész sincs hozzájuk. A MÁV-HÉV Zrt. még december elején közölte: 2024 januárjától a napi 78 jármű helyett 74 HÉV áll forgalomba. A járatritkítást a forgalomba adható járművek hiányával indokolták. A vasúttársaság akkor elismerte, hogy több járművet kell felújítani, mint amennyire az összes járat forgalomba adásához szükség volna. A szentendrei HÉV a legforgalmasabb elővárosi kötöttpályás vonal, naponta 116 ezren utaznak rajta.

Folyamatosan romló szolgáltatás óriási kiadásokkal

Karácsony Gergely az InfoRádióban elmondta: mivel a már említett agglomerációs megállapodás lejárt, a Fővárosi Önkormányzat „nem tudta érvényesíteni a véleményét” a kérdésben. Hozzátette: az a helyzet állt elő, hogy „egy folyamatosan romló szolgáltatásért” fizet ki nagyon jelentős összegeket a főváros. Még nagyobb problémának tekinti, hogy a kormány tervei szerint március elsejétől a Budapest-bérlet már nem lesz érvényes a HÉV-vonalakra a főváros határain belül. Magyarán a jelenlegi helyzet szerint

ha valaki Budapesten HÉV-vel szeretne közlekedni, külön bérletet kell majd vásárolnia.

A főpolgármester szerint „ez teljes mértékben elfogadhatatlan”, egyúttal jelezte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Budapest-bérletet a jövőben is elfogadják az összes budapesti közlekedési eszközön.

Leülnének tárgyalni

A Fővárosi Önkormányzat egyeztetni szeretne az ügyben az Építési és Közlekedési Minisztériummal, Karácsony Gergely tájékoztatása szerint eddig nem ültek le tárgyalni egymással a felek a kérdésben. A főpolgármester elmondta: eddig nem reagált a megkereséseikre sem a szaktárca, sem a kormányzat. „Úgy tűnik, belső kormányzati döntés kell ahhoz, hogy egyáltalán leülhessünk a tárgyalóasztalhoz.

Minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy a Budapest-bérlet megmaradjon és tovább szolgálja a budapestieket, valamint a Budapesten közlekedőket”

– ígérte meg a politikus.

Karácsony Gergely emlékeztetett: 2023 végén született egy áthidaló megállapodás a BKK és a Volánbusz, valamint a MÁV-HÉV Zrt. között. Mint fogalmazott, ez az egyezség ad némi reményt és esélyt arra, hogy történjen valamilyen előrelépés az ügyben. Közölte: ha a kormány vagy a minisztérium nem hajlandó velük leülni tárgyalni, akkor „a budapestiek hangját felerősítve” kell valahogy elérniük azt, hogy a kormány elálljon „a Budapestnek ártó szándékától”.

„Mintha visszafelé mennénk az időben”

Sok utas már megvette az éves Budapest-bérletét, azonban felmerült, hogy ők márciustól már nem tudják használni azt. Karácsony Gergely úgy véli, az ő érdekükben is szükség van a nyomásgyakorlásra, és megismételte, hogy csak tárgyalásokkal lehet megoldani a kialakult helyzetet. „Mi azonban most magányosan ülünk a tárgyalóasztalnál. Ez a bizonytalan helyzet nagyon súlyos problémákat vet fel. Ebben a szituációban nem fair, hogy éves bérleteket vásárolnak az utasok. A fővárosnak, az államnak, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is az az érdeke, hogy kiszámítható legyen piac, ahol mindannyian élvezzük az éves bérlet megvásárlásának előnyeit” – magyarázta a főpolgármester.

Arról is beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat a jelenlegi helyzetében nem tud lemondani a 12 milliárd forintos állami támogatásról, amit elmondása szerint az elmúlt években csak „nagy nehezen” kaptak meg. Végül elmondta:

a vitát gyorsan le kellene zárni azzal, hogy „megmarad a jelenlegi status quo”.

Szerinte nem visszafelé kellene menni az időben, mert azzal már létező és jól működő rendszereket bontanának le, sokkal inkább arra kellene törekedni, hogyan valósítható meg a még hatékonyabb integráció a fővárosi és az agglomerációs közlekedésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×