eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: BKK

A MÁV-nál csönd van arról, hogy márciustól mi lesz a HÉV-en a Budapest-bérlettel

Karácsony Gergely főpolgármester tájékoztatása szerint a szerződés határozatlan időre szól, ami egészen addig van érvényben, amíg valaki fel nem mondja.

Az RTL Híradó birtokába került dokumentum szerint határozatlan időre szól a BKK, a Volán és a MÁV december végi megállapodása a Budapest-bérletekről. Az rtl.hu azt írja, a MÁV illetékese által is aláírt dokumentumban nincs utalás arra, hogy 2024. március 1-je után nem lesznek használhatók a BKK bérletei a HÉV-ekre, Volánbuszokra és vonatokra a főváros határain belül.

A MÁV korábban arról adott tájékoztatást, hogy az állami és a fővárosi szolgáltatók közötti szerződés csak március elsejéig lesz érvényben, így már csak alig két hónapig használhatják a BKK-bérletesek a Budapesten belül közlekedő állami fenntartású járműveket, a vonatokat, HÉV-eket és Volánbuszokat. Az említett dokumentumban azonban ilyen határidő nem szerepel.

Karácsony Gergely azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy

határozatlan idejű szerződésről van szó, ami tehát így egészen addig érvényes, míg valaki fel nem mondja.

A főpolgármester hangsúlyozta: a főváros biztosan nem tesz így, mert ez a cselekedet szembemenne a budapestiek és az agglomerációban élők érdekeivel. „Ha a kormány ezt fel akarja mondani, akkor ez az ő politikai döntése lesz” – tette hozzá. Erre azonban megvan a lehetősége a kormányzatnak, mert

ha nem születik közös megegyezés, rendes felmondással, 30 napos felmondási idővel a megrendelők külön-külön is megszüntethetik a megállapodást.

Karácsony Gergely ugyanakkor közölte: a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium nem jelezte, hogy felmondaná a Budapest-bérletről szóló szerződést. A főváros és a kormány között régóta komoly viták vannak a tömegközlekedés működési költségeiről, a főpolgármester szerint azonban ezek a nézetkülönbségek függetlenek a Budapest-bérletekről szóló szerződéstől.

Karácsony Gergely: nincs semmilyen észérv a megszüntetés mellett

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Karácsony Gergely szerdán Facebook-oldalán azt írta, nincs egyetlen észérv sem a Budapest-bérlet megszüntetése mellett, szerinte a kormány csak a beborult költségvetést és a tönkrement MÁV helyzetét akarja kezelni vagy rendezni Budapest kárára.

Nehezményezte továbbá, hogy a költségvetési törvény ellenére sem akarja odaadni az Építési és Közlekedési Minisztérium a budapesti közösségi közlekedés részére járó 12 milliárd forintot. Szerinte tavaly év végén egy olyan ajánlatot tett a tárca, hogy fizessen a főváros a HÉV és a Volán számára a 2022-es év elszámolásaként az eddigi 6,58 milliárd forint fölött plusz 2,17 milliárd forintot, de sem a 12 milliárd forint folyósítása, sem az agglomerációs megállapodás meghosszabbítása nem volt a része az ajánlatnak.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×