eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy házaspár kilép a szavazófülkéből a nyíregyházi Tündérkert Keleti Óvoda Koszorú úti Telephelyén az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A választási törvény módosítása után: kell-e közös ellenzéki lista, ez itt a kérdés

Tárgyalóasztalhoz ülnek az ellenzéki pártvezetők azt követően, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége a Mi Hazánk Mozgalom javaslatára már a jövő évi önkormányzati választáson visszaállítja a pártlistás rendszert Budapesten. Az InfoRádió a Méltányosság Politikaelemző Központ és a Nézőpont Intézet elemzőjét kérdezte.

Van egy régi ellenzéki mítosz, amely 2010 óta minden egyes választás alkalmával felmerül, bizonyos pártok érvrendszerként használják általában saját érdekükben és a többiekkel szemben, ez pedig az együttműködés, összefogás, közös lista kérdésköre – mondta Boros Bánk Levente.

A Nézőpont Intézet vezetőhelyettese és politikai elemzési igazgatója szerinte megint ez van napirenden, és ez nem a törvényi változtatásnak köszönhető. Az elemző úgy véli, stratégiai érzékkel egyedül a Demokratikus Koalíció rendelkezik, és mindenki más pedig fut az események és a DK után. Boros Bánk Levente felidézte Lendvai Ildikó egykori mondását, annak idején úgy fogalmazott, hogy az MSZP Gyurcsány Ferencet sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja.

"Ez az elmúlt 13 év elsődleges dilemmája mindenki számára, hogy mit kezdjenek a Gyurcsány-jelenséggel"

– emelte ki az elemző.

A Momentum is ebben a helyzetben van a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint. Viták vannak a pártban, hogy milyen stratégiát alkalmazzanak, és stratégiai kérdés, hogy miként viszonyuljon bárki, különösen a Momentum a Gyurcsány-jelenséghez. "Gyurcsány Ferenc mindig előreszalad, tematizálja az ellenzéki együttműködés kérdéskörét, és ehhez kell viszonyulnia mindenki másnak. A Momentum pedig azt nem tudja eldönteni, hogy mik a saját érdekei, milyen érdekek mentén kellene pozicionálni magát a politikai térben" – mondta az elemző.

Az ellenzéki oldalon a legtöbb párt a túlélésért küzd, pedig a Momentum esetébe volt rá korábban esély, hogy akár a DK-val azonos támogatottságú szereplővé váljon az ellenzéki térben. Ezért Boros Bánk Levente szerint amíg nem tisztázzák mindegyik ellenzéki pártban, hogy milyen politikai stratégiával futnak neki a következő két-három évnek, addig hetente változhat az álláspontjuk.

"Az urbánus közeg, különösen Budapest alapvetően balliberális preferenciájú. Az volt a kivétel, Budapesten különösen, de a nagyobb vidéki városokban, megyei jogú városokban is, ha nem balliberális vezetés alatt működött az elmúlt harminc évben" – mondta Boros Bánk Levente, ezért szerinte

vereség lenne a balliberális ellenzék számára, ha nem tudná megtartani a budapesti pozícióit.

A Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint a választási szabályok megváltoztatásakor a kommunikációba komoly hiba csúszott: fontos erők ellenezték a korábbi rendszer megváltoztatását, és támogatták a tisztán listás önkormányzati választási rendszert Budapesten. Ezért úgy látja, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak nagy lehetőség a régi-új, a tisztán pártlistás rendszer visszaállítása a jövő évi önkormányzati választásokra Budapesten. A kutyapárt a Nézőpont Intézet mérései szerint megerősödött és most nagy dilemma a párt számára, hogy föladja-e az önállóságát, amit helyenként mutat, vagy pedig beáll a balliberális együttműködési sorba, és ugyanolyan helyzetbe kerül, mint az összes többi ellenzéki formáció. "A kutyapárt, ha külön indulna, az ellenzéki versenyben komoly meglepetésre számíthat" – jelentette ki Boros Bánk Levente,

Az ellenzék belső erőfelmérője

"Az önkormányzati és európai parlamenti választásnak nemcsak az a tétje, hogy az ellenzék hány képviselői helyet szerez az Európai Parlamentben, illetve az önkormányzatokban, hanem ez egy belső erőfelmérés is a későbbi országgyűlési választásokra, és ebből a szempontból is közelítik meg a szereplők ezt a szituáció" – mondta Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Hozzátette: a Demokratikus Koalíció jelentősen megerősödött az elmúlt egy-két évben, azért szorgalmazza, hogy közös lista kell, mert nagyon jó pozíciói lennének, még több előnye lehetne abból, ha egy közös listát vezetne.

Ezzel szemben a Momentum szeretné a DK primátusát valamelyest felszámolni, és éppen ezért szeretne az önálló indulás mellett kardoskodni. A Momentum érvelését valamelyest erősíti, hogy biztosan van ötszázaléknyi szavazója Budapesten, tehát attól nem kell tartania, hogy kiesne a közgyűlésből, ettől inkább más, kisebb ellenzéki pártok félnének. Az elemző szerint a DK nagyon szeretné integrálni magába azokat a pártokat, amelyeknek szükségük is van a közös listára Budapesten, például ilyen a Jobbik, az LMP vagy a Párbeszéd.

"A Momentumnak nincsen szüksége közös indulásra, mert úgy azt tudnák üzenni, hogy ők valóban függetlenek, nem a DK-nak valamifajta szárnysegédjei"

– mondta Rajnai Gergely.

A Jobbikról úgy vélekedett, hogy a pártnak mindig is a gyenge pontja volt Budapest, de ha az a fontos a pártnak, hogy megkülönböztesse magát az ellenzéki színtéren, akkor a külön indulás szimbolikus jelentőségű lehet, csakhogy az ötszázalékos küszöb elérésével problémájuk lehet a fővárosban.

"Nagyon nehéz dolga van ebből a szempontból a Jobbiknak, mert a legtöbb megmaradt szavazójuknak egészen más elképzeléseik is vannak, mint a folyamatos együttműködés a baloldallal" – mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×