eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A person using a snow shovel in a snowy landscape. Only the lower part of the person is visible. Low angle shot with snow piles in the foreground.
Nyitókép: photoschmidt/Getty Images

Nagyon sokba fájhat, ha jeges marad a járda – itt vannak a tudnivalók

Családi házak esetén a szabály a járdára, valamint az úttest és a járda közti területre is vonatozik. Társasházaknál kicsit bonyolultabb a helyzet.

A napokban bekövetkezett nagy havazás a gyalogosok számára is megnehezíti a közlekedést. Ilyenkor óhatatlanul is adódik a kérdés: kinek kell eltakarítania a járdáról a havat – veti fel a Sokszínű Vidék.

Mint írják, jogszabály rendelkezik arról, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, ebbe pedig télen a hóeltakarítás és síkosságmentesítés is beletartozik.

Az ennek elmulasztása miatti esetleges balesetek nemcsak lelkiismereti, hanem jogi következményekkel is járhatnak az ott lakókra:

ha valakit baleset ér, akkor kártérítést kérhet, a felelős pedig az, akinek a kötelessége lett volna a hóeltakarítás vagy a jégmentesítés.

A portál azt írja, tévhit, hogy a társasházak előtti járdát a közös képviselőnek kell tisztán tartania. A társasházi törvény értelmében szerződésben kell rögzíteni, hogy kinek a feladata a hó eltakarítása. Ha senki sincs kijelölve, akkor a lakók érdeke, hogy valaki hólapátot ragadjon, mert ha valaki balesetet szenved, a kártérítést a társasház költségvetéséből kell fedezni.

Emlékeztetnek: minden esetben fontos a jégmentesítés. A vonatkozó szabályozás értelmében sót környezetvédelmi okokból nem szabad használni, helyette speciális jégoldót lehet alkalmazni, amely megolvasztja a jeget, és a ráhulló újabb réteg jegesedését is megakadályozza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×