eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Január elsejétől 81 kórház üzemeltetését veszi át a KEF – minőségjavulást remélnek

Költséghatékonyságot vár a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság attól, hogy jövőre már 81 kórház üzemeltetési feladatait látja el. A KEF már felmérte azokat a területeket, ahol azonnali intézkedésekre van szükség, és azt is, hol szükséges energiahatékonysági beruházásokat elvégezni.

A 29 budapesti kórház után január elsejével a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság átveszi 52 vidéki kórház üzemeltetését is – mondta Bodó Attila Pál, a KEF főigazgató-helyettese, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján, hozzátéve, hogy az átvett feladat minőségjavulást hozhat.

A műszaki üzemeltetés körébe tartozik az úgynevezett kertészeti szolgáltatásoknak és a parkfenntartásoknak a köre is. "Belterületen körülbelül 4 millió négyzetmétert és 3-5 ezer ingatlant, külterületen pedig 1,5-2 millió négyzetméter közötti ingatlanállományt fogunk üzemeltetni" – mondta Bodó Attila Pál az InfoRádióban.

A kórházaknál maradt például az orvosi műszerek, orvostechnikai eszközök működtetése és karbantartása, ahogyan az egészségügyi hűtőberendezések, az orvosi gázhálózat, a csőposta és a háztartási kisgépek is

– közölte a főigazgató-helyettes.

Bodó Attila beszélt arról is, hogy a személyi állomány átvételére a jogszabály nem mondott ki általános munkajogi jogutódlást, így 2024. január 1-jétől nem tudnak automatikus jogutódlással átvenni kollégákat a KEF állományába, erre lehetett megoldásként áthelyezést alkalmazni, illetve azok, akik korábban a kórházi infrastruktúra üzemeltetésével foglalkoztak, a szolgáltató partnereknél jelennek majd meg.

"Budapesten már nincs állományhiány, és a vármegyei kórházakban is lesz legalább egy KEF-es személy" – mondta a főigazgató-helyettes. Mint kifejtette, minden egyes kórházzal együttműködési megállapodást írtak alá vagy írnak alá. Hozzátette,

a vármegyei kórházak 85-90 százalékával, a fővárosiak közül pedig mindegyikkel megtörtént már a megállapodás.

Lesznek olyan szerződések, amelyeket a kórházaknak meg kell szüntetniük, vagy módosítaniuk kell – jegyezte meg Bodó Attila. Elmondta, a finanszírozásban egyetlen változás lesz jövő év első napjától: a KEF és a kórházak között finanszírozási elszámolás nem lesz, a KEF az intézmények üzemeltetéséhez szükséges forrást a központi költségvetésből kapja; előirányzatként saját keretgazdálkodási rendszerükkel fogják a kórházakat üzemeltetni.

A KEF már felmérte azokat a területeket, ahol azonnali intézkedésekre van szükség, és azt is, ahol szükséges energiahatékonysági beruházásokat elvégezni. A főigazgató-helyettes hozzátette, a rendszer indulásakor mindenki azt szerette volna, ha a fennálló hibákat, hiányosságokat mielőbb kijavítanák. Mint mondta, ebben a tekintetben egy kis önmérsékletre van szükség, például ha valahol 15 négyzetméteren egy ázás miatt penészes a fal, azt ne jelentsék be haváriaként.

Az országos tevékenység hosszú távon költséghatékonyságot eredményez – véli a főigazgató-helyettes, aki szerint például rengeteg az elavult fűtési rendszer, amit hatékonyabbá kell tenni, és több esetben olcsóbb egy állandóan elromló liftet kicserélni, mint folyamatosan javítgatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×