eur:
389.28
usd:
361.63
bux:
67932.93
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

Több országos egészségügyi intézményt is a Semmelweis Egyetembe olvaszthatnak

Egyelőre öt jelentősebb intézményről tudni, amit az egyetem kezelésébe tervez a kormány átcsoportosítani.

Már van politikai döntés arról, hogy az alapítványi formában működő egyetemhez kerül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet, melynek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete - írja a Népszava.

A lap azt írja, kormányközeli hírforrásuk szerint szó van arról is, hogy a későbbiekben az országos kardiológiai intézeten kívül valamennyi országos intézet működtetését megkapná a Semmelweis Egyetem.

Mint írják, a most tervezett integrációval is értékes ingatlanok kerülhetnek át az állami vagyonból alapítványiba. Emlékeztetnek: júniusban állapodott meg a Semmelweis Egyetem az Országos Kórházi Főigazgatósággal arról, hogy a Dél-pesti Centrumkórház Merényi telephelye és az ott ellátott feladatok is az egyetemhez kerülnek. A Merényiben működött sok más mellett a főváros egyik nagy forgalmat bonyolító baleseti sebészete. Ez az ellátás és a Merényi Gyáli úti ingatlana azóta a Semmelweis Egyetemhez került.

A lap szerint ez a vagyonátcsoportosítás jelentős fordulat az Orbán-kormányok egészségpolitikájában. Az előző kabinet humánminiszterének egyik határozott törekvése volt az országos intézetek és azok önállóságának megerősítése, most azonban úgy tűnik, éppen a Kásler Miklós által kialakított struktúrát bontják le.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×