eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

Több országos egészségügyi intézményt is a Semmelweis Egyetembe olvaszthatnak

Egyelőre öt jelentősebb intézményről tudni, amit az egyetem kezelésébe tervez a kormány átcsoportosítani.

Már van politikai döntés arról, hogy az alapítványi formában működő egyetemhez kerül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet, melynek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete - írja a Népszava.

A lap azt írja, kormányközeli hírforrásuk szerint szó van arról is, hogy a későbbiekben az országos kardiológiai intézeten kívül valamennyi országos intézet működtetését megkapná a Semmelweis Egyetem.

Mint írják, a most tervezett integrációval is értékes ingatlanok kerülhetnek át az állami vagyonból alapítványiba. Emlékeztetnek: júniusban állapodott meg a Semmelweis Egyetem az Országos Kórházi Főigazgatósággal arról, hogy a Dél-pesti Centrumkórház Merényi telephelye és az ott ellátott feladatok is az egyetemhez kerülnek. A Merényiben működött sok más mellett a főváros egyik nagy forgalmat bonyolító baleseti sebészete. Ez az ellátás és a Merényi Gyáli úti ingatlana azóta a Semmelweis Egyetemhez került.

A lap szerint ez a vagyonátcsoportosítás jelentős fordulat az Orbán-kormányok egészségpolitikájában. Az előző kabinet humánminiszterének egyik határozott törekvése volt az országos intézetek és azok önállóságának megerősítése, most azonban úgy tűnik, éppen a Kásler Miklós által kialakított struktúrát bontják le.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×