eur:
390.11
usd:
365.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Utakat zártak le a Sajó áradása miatt, harmadfokú a készültség

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt mondta az InfoRádiónak, hogy legközelebb péntek délutántól szombat délelőttig lehet számítani kiterjedtebb és tartósabb csapadékra a vízgyűjtő területeken. Ugyanakkor várhatóan sokkal több idő alatt esik annyi csapadék, mint amennyi a napokban nagyon gyorsan lehullott, emiatt pedig vélhetően jóval mérsékeltebb árhullám alakul ki a hétvégén.

Sajószentpéternél kedd délután harmadfokhoz közeli szinten (350 cm) tetőzik majd a Sajó, de a felső szakaszon – a Bódvához hasonlóan – már elindult az apadás. Több utat is le kellett zárni Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Sajó áradása miatt,

lehetetlenné vált a közlekedés Sajókaza és Sajóivánka, Putnok és Sajóvelezd, valamint egy szakaszon Vadna és Sajóvelezd között.

A Bódva áradása miatt Komjáti és Hidvégardó, valamint Komjáti és Tornabarakony között még kedden is útlezárás volt érvényben.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, a Sajó magyarországi középső és alsó szakaszán további áradás várható. Közölték azt is, hogy Felsőzsolcánál az első fokú (300 cm) készültségi szintet mérsékelten meghaladó tetőzésre lehet számítani a szerda reggeli órákban.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint Sajópüspökinél kedden az első fok alá süllyed a vízszint, és csütörtökön már a folyó teljes magyarországi szakaszán készültségi szint alatti vízállások lesznek jellemzők. A Tarna csaknem teljes vízrendszerében apadás dominál, és a Bódva magyarországi felső szakasza is folyamatosan apad, miközben Szalonnánál és alatta lassan tovább áradt a folyó.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt mondta az InfoRádiónak, hogy a következő 48 órában jóval szárazabb időjárás várható. Ha esik is eső, nem befolyásolja döntően az árhullámok levonulását.

Legközelebb péntek délutántól szombat délelőttig lehet számítani kiterjedtebb és tartósabb csapadékra a vízgyűjtő területeken,

az időbeli eloszlás pedig valószínűleg hosszabb lesz, vagyis sokkal több idő alatt esik le az a mennyiségű csapadék, ami most nagyon gyorsan lehullott. Emiatt vélhetően jóval mérsékeltebb árhullám alakul ki a hétvégén.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Heves vármegyei Recsken és Sirokban a patakok medrének kotrását sürgeti a két polgármester azután, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett és zúdult le. Sirokban ugyan van záportározó és burkolt árkok is épültek, így a lenti részeken a Tarna is be tudná fogadni az esővizet, de a Szabás-patak úgy be van rakódva fűvel, fával, hordalékkal, hogy a nagyobb mennyiségű, hirtelen lezúduló vizet nem tudja elvezetni.

A polgármester, Tuza Gábor ígéretet kapott a mintegy 800 méteres szakasz kitisztítására, de a 17 tisztítandó vízfolyásból – másik négy mellett – a Szabás-patakot is kivették. A helyiek továbbra is nagyon félnek, mert árvíz esetén a fél falut elöntheti a víz. A polgármester azt mondta, nem hagyja annyiban a dolgot, küzdeni fog a Szabás-patak kotrásáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×