eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mette Frederiksen dán miniszterelnök amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépen a dániai Vojensben lévő Skrydstrup légi támaszponton 2023. augusztus 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Újabb támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára az amerikai elnök - a nap hírei

A jövő évnek már a növekedés helyreállításáról kell szólnia – erősítette meg a gazdaságfejlesztési miniszter. Az orosz külügyminiszter ígéretet tett Magyarország energiaellátásának garantálására - mondta a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

A jövő évnek már a növekedés helyreállításáról kell szólnia – erősítette meg a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton a Közgazdász-vándorgyűlés zárónapján, Egerben arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei év még az infláció letörésének éve. Az előadás előtt a Portfolionak adott interjúban arról is beszélt: nem támogatja új bankadó bevezetését és más szektorok különadó emelését sem. Hozzátette: a 3,9 százalékos hiánycél várhatóan nagyobb lesz a tervezettnél, de a tavalyi évhez képest csökkennie kell, vagyis kisebb lesz, mint 6,2 százalék. Szólt arról is, hogy az üzemanyagok drágulásának kérdése is a kormány napirendjén van és ha kell, készek beavatkozni.

Csaknem 3.300 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás augusztus végére - közölte a Pénzügyminisztérium. A 8. hónap végére már teljesült az éves hiánycél csaknem 97 százaléka. A pénzügyi tárca arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Augusztus végéig az uniós kiadások mintegy 1.800 milliárd forintot tettek ki.

Az orosz külügyminiszter ígéretet tett Magyarország energiaellátásának garantálására- mondta a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Szijjártó Péter az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval tartott tárgyalása után azt mondta: ezzel továbbra is folyamatos lesz a földgáz, a kőolaj és a nukleáris fűtőanyagok szállítása. A magyar tárcavezető megismételte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a háború minél előbb véget érjen.

Egész Európa számára kiemelt jelentőségűnek nevezte a várpalotai lőszergyárat a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén úgy fogalmazott: az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére, aminek munkahelyteremtő hatása is van.

Újabb logisztikai beruházásokról tárgyalt a pénzügyminiszter Kína legnagyobb vállalatcsoportjaival. Varga Mihály szerint ezek révén Magyarország a kínai export-import áruk regionális légi elosztó központjává válhat. Hozzátette: a kínai vállalatok beruházásai világszínvonalú technológiát, intelligens logisztikai és szállítmányozási megoldásokat hoznak Magyarországra.

A MÁV-nak 5,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állam a Szeged-Szabadka vasútvonal magyarországi szakaszának felújítására - derült ki a Magyar Közlönyből. A rekonstrukcióra azért van szükség, mert a Budapest-Belgrád vasútvonal építése alatt a Szeged-Szabadka vonalon kell járniuk a tehervonatoknak.

Meghosszabbodott a 2018-ban meghirdetett ÖKO támogatás kötelezettségvállalási időszaka - derül ki az Agrárminisztérium közleményéből. Az ökogazdálkodók október 16-tól november 15-ig kérelmezhetik, az év végén lejáró kötelezettségvállalási időszakuk egy éves meghosszabbítását az ügyfélkapun keresztül.

Rekordmennyiségű, összesen 206 pályázatot nyújtottak be a települések az Európai Mobilitási Hét programjaira. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. azt közölte: a 180 millió forintos pályázati keretet idén az Energiaügyi Minisztérium biztosította. Az Európai Mobilitási Hét ma zárult, utolsó napjára hirdették meg a szervezők az Autómentes Napot.

A rakpart átalakításával a főváros vissza akarja engedni az embereket a Dunához - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester az európai mobilitási hét alkalmából megtartott tájékoztatón.. Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese arról beszélt, hogy az autóklub nem ellenzi az átalakítást, ugyanakkor szeretnék, hogy a város mindenki, így az autósok számára is élhető legyen.

Megszüntette az eljárást a HelloPay fizetőterminálok üzemeltetőjével szemben a Gazdasági VersenyhivatalA GVH közleménye szerint a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés nem volt egyértelműen bizonyítható, a cég pedig módosította a borravaló-választási gyakorlatát.

Újabb támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára az amerikai elnök, amikor a Fehér Házban fogadta az ukrán vezetőt. Joe Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok segít megerősíteni az ukrán légvédelmet, és újabb Abrams tankokat küld az országba.

Az Ukrajnával szomszédos öt uniós ország támogatja az agrárügyi biztos javaslatát az ukrán gabona tranzit ügyében - mondta a lengyel mezőgazdasági miniszter. Robert Telus szerint a gabona szárazföldi szállítása drágább a tengerinél, ezért az EU-nak hozzá kellene járulnia pénzügyileg a tranzithoz, hogy a gabona eljusson azokba az afrikai és közel-keleti országokba, ahova a háború előtt ment.

500 ezer euró humanitárius segélyt nyújt az Európai Bizottság a fegyveres konfliktus által érintett Hegyi-Karabah lakosságának. A válságkezelésért felelős biztos elmondta: a sürgősségi támogatás az év elején a hegyi-karabahi válságra elkülönített segélyen felül érkezik.

Lengyelország kiadta a környezetvédelmi engedélyt az első atomerőművére. A létesítmény Lengyelország balti-tengeri partjainál fog felépülni, a beruházás 2026-ban kezdődik, és várhatóan 2033-ban készül el. A technológiát az amerikai Westinghouse szállítja majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×