eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/ HelloPay

Nem tetszik a GVH-nak a fizetőterminálok borravalókérése

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a HelloPay a fizetőterminálokkal tisztességtelen módon "elvárt" mennyiségű borravalót kér. A hivatal már nem első alkalommal indít eljárást ez ügyben.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a HelloPay fizetőterminálok üzemeltetőjével szemben, mivel a korábbi versenyhatósági bírságok ellenére nyomást helyez a vásárlókra – írja a GVH sajtóközleményében.

A HelloPay Zrt. számos fesztivál, rendezvény és vendéglátóhely készpénzmentes fizetési rendszerét biztosítja. A vállalkozás a hatóság gyanúja szerint tisztességtelen gyakorlatot folytat a terminálok borravaló-választási folyamata során, és

többlet döntéshozatalra kényszeríti a fogyasztókat.

Különösen a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken jellemző fizetési körülmények, az időnyomás, zaj, tömeg miatt nagy a nyomásgyakorlás a fogyasztókon. A nemzeti versenyhatóság 2019 végén egyszer már elmarasztalta a szolgáltatót és húszmillió forintos bírságot szabott ki a cégre, valamint eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától.

A hatóság 2021 végén is megvizsgálta a tiltó kötelezés teljesülését, ez azonban nem történt meg. A GVH Versenytanácsa ekkor hatmillió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra, amiért a hatósági tilalom ellenére is folytatta a tisztességtelen gyakorlatot.

A most induló eljárás ismételten a cég fizetési rendszerét vizsgálja, mivel annak vizuális kialakítása, a betűméret, illetve az előre meghatározott tájékoztatás (például „Kérjük, állítsa be a borravaló mértékét: 0-20 százalék”) gátolhatja a fogyasztókat az önálló, befolyásmentes döntésben.

A GVH közleményében azt írja, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×