eur:
390.98
usd:
366.23
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Emelkedik a hiány, de a költségvetés mindent fizet

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja azokat a forrásokat, amelyek a rezsicsökkentés fenntartásához, az ország biztonságának megőrzéséhez, a családtámogatások és a nyugdíjak megvédéséhez szükségesek - szögezte le az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről kiadott tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A leírtak szerint a rendkívüli kiadások mellett a költségvetés változatlanul előfinanszírozza azokat az uniós programokat, amelyeknek forrásait Brüsszel politikai okokból visszatartja Magyarországtól. A kormány a kedvezőtlen nemzetközi körülmények ellenére továbbra is elkötelezett amellett, hogy évről évre csökkentse a hiány és az államadósság szintjét.

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 93,0 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az eddig is ismert volt, hogy korábban soha nem látott augusztusi deficit keletkezett. A most augusztusi elcsúszás a Portfolio közlése szerint úgy jött össze, hogy miközben a bevételek 10,6 százalékkal bővültek az előző év augusztusához képest, addig a kiadások 14,6 százalékkal emelkedtek. A portál rámutat arra is, hogy a gazdálkodó szervezetek befizetései is csökkentek (főleg a kata-bevételek és az energiaágazat befizetéseinek csökkenése miatt), illetve aggasztóan elmaradtak az áfabevételek. Idén már a negyedik hónapban állt elő az a rendkívüli helyzet, hogy az elszálló hazai infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Az év első nyolc hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1085,1 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Ezzel szemben 2022. augusztus végéig csak a távhőszolgáltatók kompenzációjával kapcsolatban volt szükséges 7,5 milliárd forint kifizetése.

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 440,5 milliárd forintot fordított a költségvetés augusztus végéig. Ez 85,3 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első nyolc hónapjában folyósított forrásokat.

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Augusztus végéig az uniós kiadások 1813,8 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1040,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3859,0 milliárd forint, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1512,1 milliárd forint ment el augusztus végéig.

A központi alrendszer augusztus végi 23 040,9 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 3857,5 milliárd forinttal, 20,1 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer augusztus végi 26 339,6 milliárd forint összegű kiadásai 4283,4 milliárd forinttal, 19,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát - derül ki a tájékoztatóból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×