eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Arany János sírja az Akiket a sors összeköt – Szerelmek és szerelmespárok című sétán Budapesten a Fiumei úti sirkertben 2023. február 14-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Felújították az Arany család síremlékét

A felújított síremléken a trapézos formájú bronzszarkofág négy oroszlánlábon áll, a fedlapon egy pálmaággal díszített, szalaggal átkötött bronzkoszorú fekszik.

"A legtökéletesebb magyar költő hamvainak síremléke előtt állva elsősorban hálát kell adnunk azért, hogy a 206 éve, Nagyszalontán született Arany János életművének köszönhetően nemzedékek sora ismerkedhetett meg a magyar nyelv egyedülálló szépségével. Arany János a leggazdagabb szókincsű, anyanyelvünket legjobban értő, érző, ismerő és használó óriása, pártatlanul gazdag irodalmunk egyik legfényesebb csillaga" - mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A felújítás Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából valósult meg. A miniszter köszönetét fejezte ki, hogy a pár anyagi áldozatvállalásának köszönhetően újra méltó síremlék őrzi Arany János hamvait.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, a sír nemcsak a költőfejedelemnek, de családjának is emléket állít: a Stróbl Alajos közreműködésével Gerster Kálmán által készített síremlékben nyugszik Arany János mellett felesége, Ercsey Julianna, László fia, és unokája, Piroska is, aki korán elhunyt lánya gyermeke volt.

"Arany János ránk hagyott irodalmi hagyatéka kultúránknak nemcsak megkerülhetetlen része, de olyan alapja, amely nélkül a rá következő korok alkotásai értelmezhetetlenek" - emelte ki a főigazgató.

Felidézte, hogy a síremléket a főváros által adományozott sírhelyen a család állíttatta. A szarkofág mellett 100 éves kocsányos tölgyek találhatók, amelyeket a "költő kedves Margit-szigetéről" telepítettek ide. A felújítás során kiemelt figyelmet fordítottak a tölgyek épségének megőrzésére. A felújított síremléken a trapézos formájú bronzszarkofág négy oroszlánlábon áll, a fedlapon egy pálmaággal díszített, szalaggal átkötött bronzkoszorú fekszik - részletezte Móczár Gábor.

Kiemelte: a Nemzeti Örökség Intézete a Miniszterelnökség támogatásával folyamatosan újítja a Nemzeti Sírkertbe tartozó, rossz állapotban levő sírokat, és 2013-as megalakulása óta több száz síremléket újított fel országszerte.

Rákay Philip elmondta, hogy Petőfi Sándor síremlékének felújítása után feleségével ígéretet tettek arra, hogy Arany János sírjának restaurálását is finanszírozni fogják. "A síremlék előtt nemzetünk nagyjai és magyarok sokasága hajtott fejet az elmúlt 140 esztendőben, ez bizony kötelezi az embert" - mondta, majd felidézte a két költő szakmai és baráti kapcsolatának legfontosabb állomásait.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×