eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BKK

Kavarog a vita a lánchídi közlekedés körül, itt az újabb megszólaló

A Széchenyi Lánchíd autómentessége mellett állt ki vasárnapi videóüzenetében V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere. Ezzel azonban továbbra sem ért egyet a kormány, így nem valószínű, hogy a főváros hozzájut a 6 milliárd forintos állami forráshoz.

Éppen egy hónapja, augusztus 4-én adták át a gyalogosoknak a teljesen felújított Lánchidat; a kormány, a Fidesz és mások mellett a Magyar Autóklub azonban nem ért egyet azzal, hogy a magánhasználatú személyautók nem haladhatnak át Magyarország legrégebbi állandó Duna-hídján.

Az autómentes Lánchíd mellett állt ki vasárnapi videóüzenetében V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere. Ebben a többi között úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedek személyautó központú városfejlesztése azt eredményezte, hogy napi 25 ezer autó ment át a Lánchídon, ezt a terhelést viszont sem a híd, sem annak két oldalán található fogadótér nem bírta, és egész egyszerűen megtelt.

„Vannak, akik azt gondolják, hogy ez »autósüldözés«, de nincs erről szó.

Szerintem nincsenek autósok, meg nem autósok. Közlekedő emberek vannak, akik azt a közlekedési módot választják, amit a főváros kínál számukra” – fogalmazott. A polgármester úgy vélekedett, hogy a Lánchíd a mindenkori haladás szimbólumaként olyan jövőképet közvetít, ami összhangban van Magyarország és Budapest hosszú távú céljaival. „Teszi mindezt úgy, hogy a közösségi közlekedés számára további lehetőségeket nyújt.”

A Lánchíd forgalmi rendjéről az úgynevezett „Budapesti Lakógyűlésen” dönthettek a fővárosiak. A budapestiek alig 9 százaléka vett részt a szavazáson, de a válaszadók többsége amellett foglalt állást, hogy a felújított hídon magánhasználatú személyautóval ne haladhassanak át. „A budapestiek közel 80 százaléka egyetért a fővárosi, illetve szakmai szervezetek azon álláspontjával, hogy a Lánchíd maradjon forgalomcsillapított híd, amit csak a közösségi közlekedés, a taxik, a kerékpárosok és a motorosok használhatnak” – ismertette a „lakógyűlés” eredményeit Karácsony Gergely főpolgármester.

A Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke korábban az InfoRádióban manipulatívnak nevezte a szavazást.

„Elfogadhatatlan, hogy valós hatástanulmányok nélkül érzelmi alapú döntés szülessen ebben a kizárólagosan szakmai és közlekedésszervezési kérdésben.

Hatása egyértelműen kontraproduktív lesz, hiszen a főváros földrajzi adottságai, a kiterjedése, a domborzati viszonyai és a lakosságszáma nem teszi lehetővé, hogy a 28 kilométer észak-déli kiterjedésű város 8 kilométeren elhelyezkedő hídjai közül valamelyiket ilyen egyoldalú intézkedésekkel váltsák ki” – húzta alá. Szerinte alternatív megoldásokat és kompromisszumos lehetőségeket kellene keresni és bemutatni.

A „lakógyűlésen” arról is döntöttek a fővárosiak, hogy a kormánynak ki kell fizetnie a Lánchíd felújítására korábban beígért 6 milliárd forintos állami támogatást. Erre egy korábbi Kormányinfón reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: „Azokat a feltételeket, amiket a kormány a támogatás feltételeként meghatározott, Tarlós István főpolgármester úr időszakában határoztuk meg a fővárossal szembeni feltételeként.

Ha ezeket a főváros végrehajtja, akkor tudunk fizetni, ha nem, akkor nem”

– mondta.

A Lánchíd felújítása bruttó 26,7 milliárd forintba került.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×