eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BKK

Megnyílt a felújított Lánchíd, de csak a gyalogosok előtt, és egy kis időre le fogják zárni – videó, galéria

Az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban befejeződött Magyarország egyik legismertebb szimbólumának, a Lánchídnak a felújítása. Augusztus 4-étől, péntektől szabad az út az átkelő két oldalán végigfutó járdákon is. A járdák és velük együtt a hídfőkben lévő aluljárók megnyitásával a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciója véget ért.

29 hónap, vagyis csaknem két és fél után vehették ismét birtokba a gyalogosok a Lánchidat pénteken. A teljes beruházás bruttó 26,7 milliárd forintba került, így nemcsak határidőn, hanem költségkereten belül is maradtak a kivitelezők – számolt be az InfoRádió munkatársa a helyszínről.

Karácsony Gergely a Lánchíd átadásának sajtótájékoztatóján az összetartozás szimbólumának nevezte a hidat, mely „az első lépése volt az idén 150 éves főváros megszületésének”. A főpolgármester megerősítette, hogy továbbra sem hajthatnak át a Lánchídon a magánhasználati személyautók. „Nem biztos, hogy a megszokott a legjobb a jövőre nézve is” – fogalmazott a városvezető.

A gyalogosok viszont már használhatják a hidat, valamint a pesti és budai gyalogos és kerékpáros aluljárókat, amiket szintén megújítottak a projekt keretében.

A BKK vezetője örömét fejezte ki, hogy az a forgalmi rend, amelyet a társaság szakmai javaslatként megtett, a budapestiek döntése értelmében fenn tud maradni állandó forgalmi rendként. A buszok kiszámíthatóbban és sokkal rövidebb idő alatt, a kerékpárosok pedig biztonságosabban tudnak átkelni a hídon, mint a felújítást megelőzően – mondta Walter Katalin.

Az átadási ünnepségen részt vettek a Széchenyi-család tagjai is.

A Lánchidat délután 4 órakor ideiglenesen ismét lezárják, miután este 6 órától éjfélig – amennyiben az időjárás is engedi – pikniket tartanak gyereksátorral, utcazenével és két „fényoroszlánnal”. Erről bővebben itt írtunk.

A Lánchídon közlekedő járatok péntek délután 4-től szombat hajnali 4 óráig módosított útvonalon közlekednek: a 16-os busz csak Budán jár, a Széll Kálmán tér és Clark Ádám tér között; a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os buszok, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai járatok a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át haladnak.

A híd megújult útpályáján tavaly december 16. óta közlekedhetnek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók.

Wintermantel Zsolt: Ha a főváros nem rúgja fel a megállapodást, már két éve közlekedhetnénk a Lánchídon

A Fidesz politikusa azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy Karácsony Gergelynek 2020 februárjában alá kellett volna írnia a szerződést, amely így egy érvényes és eredményes közbeszerzési eljárás végén születhetett volna meg. „Ezt nem tette meg, úgy döntött, hogy egy új kiírást hoz létre, ami alapján

kisebb műszaki tartalommal és 5 milliárd forinttal drágábban készült el a Lánchíd. Már lassan két éve közlekedhetnénk a Lánchídon, ha nem történik ez a szerencsétlenkedés."

A korábbi IV. kerületi polgármester szerint a Lánchíd felújítására nagy szükség volt, örülhetnek az emberek, hogy közlekedhetnek rajta, de hozzátette: jó, ha az általa említett szempontokat is figyelembe vesszük az átadás pillanatában.

Wintermantel Zsolt azt mondta: egy érvényes megállapodás jött létre a kormány és a főváros vezetése között a Lánchíd felújításával kapcsolatban, amelyben az szerepelt, hogy legfeljebb 18 hónapig korlátozzák rajta a forgalmat és utána valamennyi jármű számára visszaadja a főváros. „Ezt a megállapodást a főváros rúgta föl, Karácsony Gergely gyáva módon, a budapestiek mindössze 7 százalékát érdeklő lakossági fórumon szavaztatta meg a forgalmi rendet.”

Arról majd az illetékes döntéshozóknak kell állást foglalniuk, hogy mindezek ellenére a kormány biztosítja-e az eredeti megállapodás szerinti 6 milliárd forint átadását - mondta a fideszes politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×