eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejeződött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Eldőlt a Lánchíd sorsa – ismertették a 9%-os "lakógyűlés" részleteit

A főpolgármester sajtótájékoztatón számolt be a „Budapesti Lakógyűlés” részleteiről. A felmérést a szavazásra jogosultak 9%-a töltötte ki.

A „Budapesti Lakógyűlés” 136 ezer részvevőjének 91,3 százaléka szerint nem igazságos, hogy a jelenlegi ellenzéki városvezetésnek tizenkétszer több – idén 25 milliárd, jövőre 75 milliárd forint – szolidaritási adót kell fizetnie, mint a korábbi kormánypártinak.

A kitöltők 88,6 százaléka azt várja el a Fővárosi Önkormányzattól, hogy az ne fizesse be ezt az adót, és tartsa fenn a közszolgáltatások, egyebek mellett a közösségi közlekedés színvonalát.

A „lakógyűlés” tagjainak 93,4 százaléka szerint a kormánynak ki kell fizetnie a főváros számára a Lánchídra szánt 6 milliárd forintot.

79,9 százaléka pedig a jelenlegi forgalmi rendet véglegesíteni a műtárgyon

– közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely a konzultáció eredményére hivatkozva bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ügyben indított közigazgatási per végéig nem hajlandó szolidaritási hozzájárulást fizetni, és erről levélben tájékoztatja a Pénzügyminisztériumot.

Az Építési Minisztérium fizetési felszólítást kap a Lánchíd 6 milliárd forintos költségéről, a Budapesti Közlekedési Központ pedig véglegesíti az átkelő forgalmi rendjét, vagyis a Lánchidat a jövőben csak a tömegközlekedés, valamint a rendőrség, a mentőszolgálat és a tűzoltóság járművei, a taxik, a motorosok és a kerékpárosok, illetve később – a teljes felújítás után – a gyalogosok használhatják majd.

Karácsony Gergely most levelet ír Orbán Viktornak is. A főpolgármester arra szeretné emlékeztetni a miniszterelnököt, hogy a kormány már több mint egy éve nem hívta össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ezért a kormányfő személyes közbenjárását kéri, hogy folytatódhassanak az egyeztetések a főváros és a kormány között. Korábban maga Orbán Viktor ígérte meg, hogy Budapestet nem éri hátrány amiatt, hogy ellenzéki vezetése lett – emlékeztetett a főpolgármester, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a budapesti lakógyűlés 130 millió forintba került – számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója az elhangzottakról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×