eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással másnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rekordközeli vagy azt megdöntő vízállások mellett védekeznek a folyók áradásával szemben - a nap hírei

Drágul a gázolaj szerdán. Állami programot dolgoznak ki az ivóvízhálózat fejlesztésére

Rekordközeli vagy azt megdöntő vízállások mellett védekeznek itthon a folyók áradásával szemben. A Mura és a Dráva mellé csaknem 100 vízügyes szakembert vezényeltek át más területekről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ma (hét) a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, 491 cm-es rekord született. Drávaszabolcsnál csütörtökön várják a tetőzést az 1972-es 596 cm-es rekordértéket meghaladó vízállással.

Leginkább Budapesten okoztak károkat az elmúlt 3 napban a viharok, de valamennyi régióban problémát okozott a nagy mennyiségű eső – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel az InfoRádiónak azt mondta: péntek és vasárnap között összesen 7600 bejelentést kaptak. A biztosítókhoz több tízezer kárbejelentés érkezett, az előzetes adatok alapján több milliárd forintnyi kár keletkezett, főként a fővárosban és környékén – mondta az InfoRádiónak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikáció vezetője.

A műtárgyakban nem okozott kárt a beázás, amely a Magyar Nemzeti Galéria több kiállítóterében törtét - ezt az InfoRádiónak küldött közleményben válaszolta az intézmény. A tájékoztatás szerint a kiállítások várhatón a hét második feléig zárva tartanak, miután az épület műszaki állapota miatt több napot vesz igénybe a hétvégi beázás pontos okainak feltárása.

Európa-szerte heves esőzések és viharok okoznak gondokat. Ausztriában és Szlovéniában több száz embert evakuáltak az áradások miatt, Szlovéniában pedig már 6 halottja van az árvíznek. Szlovákia keleti részén 35 településen hirdettek ki rendkívüli helyzetet az árvízveszély miatt. Svédország keleti részén kisiklott egy személyvonat több mint száz utassal, miután az eső elmosta a vasúti töltést. A fennakadásokat okoztak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban is.

A Magyar Honvédség két helikopterrel segíti Szlovéniában az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat. A magyar katonák elsősorban tartós élelmiszereket és gyógyszereket szállítanak ki a Slovenj Gradec-i repülőtér 100 kilométeres körzetébe, a szárazföldtől elszigetelt, árvízzel körülvett települések lakóinak.

Oroszország a szerződésekben vállalt kötelezettségeiknek megfelelően szállítja a kőolajat Magyarországra, így az ország energiaellátása továbbra is biztonságban van - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán azt írta: telefonon egyeztetett Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével, aki arról biztosította, hogy továbbra is rendben folytatódnak a szállítások. Szijjártó Péter felidézte. hogy hogy az elmúlt napokban számos aggodalomra okot adó hír jelent meg a az energia-infrastruktúrát ért támadásokról.

Drágul 15 forinttal a gázolaj szerdán - írja a Holtankoljak.hu. A benzin beszerzési ára nem változik. A dízel ára literenként várhatóan 638 forint lesz szerdától, míg a 95-ös benzin ára 628 forint marad. Szakértők szerint a drágulás egyik oka, hogy a kőolaj világpiaci ára is emelkedésnek indult: az irányadó Brent típusú olaj ára a 85 dollár körüli negyedéves csúcsot is elérte a múlt héten. További drágulást vetít előre, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete csökkenteni szeretné a kínálatot, amelynek célja, hogy áremelést érjen el.

Lengyelországban a tervek szerint kedden állhat ismét üzembe a Barátság kőolajvezetéken az a szakasz, amelyen szombat óta tart a szivárgás. Az okokat továbbra is vizsgálják. A szivárgás a kőolajvezeték északi részén, azon a szálon történt, amelyen a lengyelek a tengeri úton érkező szállítmányokból származó olajat továbbítják a németországi olajfinomítókba.

Uniós tranzittámogatást javasol az ukrán gabonaimport piaci nehézségeinek kezelésére az agrárminiszter. Magyarország az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15. után is fenn kívánja tartani. Nagy István az ukrán mezőgazdasági miniszterrel tartott tárgyalás után azt hangsúlyozta: a júliusi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen Brüsszelben kezdeményezte egy alap létrehozását, amivel az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját tudják támogatni.

A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, erre állami programot dolgoznak ki - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium államtitkára. V. Németh Zsolt Székesfehérváron, a Fejérvíz Zrt. állami tulajdonba adásáról szóló megállapodást lezáró tájékoztatón hangsúlyozta: szennyvízhálózatokon százmilliárdokban mérhető fejlesztések valósultak meg, ám az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet. Ezt pótolják a jövőben.

Már több, mint százezer beteget kezeltek az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében - közölte a mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál tájékoztatása szerint jellemzően enyhébb egészségügyi problémák miatt volt dolguk a mentőszolgálat munkatársainak és az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, kevesebb mint 8500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni.

Alkotmánybírósághoz fordult a Fővárosi Törvényszék a 3 államosított fővárosi közterületről szóló törvény ügyében, amelyet a fővárosi önkormányzat peres úton megtámadott – írja az Index. Az ügyben eljáró bírók a megtámadott törvény egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését, valamint a perben való alkalmazhatóságuk kizárását kérték az Alkotmánybíróságtól. Az állam tavaly augusztusban vette ingyenesen tulajdonba a Podmaniczky Frigyes, a Vörösmarty és a Széchenyi István tereket, és az utóbbihoz kapcsolódó József Attila utcát, majd ezeket 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe átadta a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak, hogy ezeket a belváros gyalogos-turisztikai zónájába tudják integrálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×