eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Dienes Oehm Egon, Hörcherné Marosi Ildikó, Varga Zs. András, Sulyok Tamás elnök, Szabó Marcell, Czine Ágnes és Stumpf István (felső sor b-j), valamint Schanda Balázs, Szalay Péter, Pokol Béla, Szívós Mária, Salamon László, Horváth Attila és Balsai István (alsó sor b-j) alkotmánybírók az Alkotmánybíróság nyilvános ülését követően, az állami tulajdonú földek értékesítésével kapcsolatban tartott határozathirdetésen 2017. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Fővárosi Törvényszék a fővárostól elvett három tér ügyében

Az alkotmánybírósági beadvány szerint a kormány megsértette a főváros Alaptörvényben garantált és az önkormányzati autonómia által védett hatáskörcsoportjait, valamint a tulajdonhoz való jogát is azzal, hogy elvette tőle a Podmaniczky Frigyes, a Vörösmarty és a Széchenyi István terek tulajdonjogait, államosítva azokat.

A Fővárosi Törvényszék eljáró bírói tanácsa az Alkotmánybírósághoz fordult a három államosított budapesti közterület ügyében – tudta meg az Index.

Mint ismeretes a 2022. évi XXIV. törvény alapján ellentételezés nélkül a Fővárosi Önkormányzattól állami tulajdonba került 2022. augusztus 1-jétől a budapesti

  • Podmaniczky,
  • Vörösmarty és
  • Széchenyi tér,

majd ezeket a közterületeket az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n (MNV Zrt.) keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adta.

Miután az ingatlanügyi hatóság a MNV Zrt. kérelmére, a törvény rendelkezései alapján a magyar államot, illetve az MNV Zrt.-t bejegyezte az ingatlan-nyilvántartásba, a határozat ellen Budapest Főváros Önkormányzata keresetlevelet terjesztett elő a Fővárosi Törvényszéken.

Az Index értesülése szerint azonban az ügyben eljáró háromtagú bírói tanács 2023. júniusában felfüggesztette a peres eljárást és beterjesztett egy egyedi normakontroll iránti indítványt az Alkotmánybíróság elé, amely beadvány július 18-án érkezett meg a legfelsőbb taláros testülethez.

Az indítványozó bírók szerint a megtámadott jogszabályi rendelkezések a felperes (a Fővárosi Önkormányzat) tulajdonhoz való jogának olyan fokú sérelmével járnak, ami már túlléphet a jogalkotó számára biztosított autonómiakorlátozás keretein, és sértheti a főváros Alaptörvényben garantált, az önkormányzati autonómia által védett hatáskörcsoportjait, valamint tulajdonhoz való jogát is. A beadványt jegyző bírók szerint önmagában a közfeladat átcsoportosítása, illetve a továbbiakban annak el nem látása nem kompenzálja a felperest a kieső, eddig más közfeladatai ellátását is szolgáló bevételek miatt.

Ezért, mint írják, a tulajdonjog-elvonás vélhetően nem felel meg az Alaptörvényben rögzített értékarányosság követelményének. A vitatott tulajdonjogú fővárosi terek ügyében eljáró bírók így tehát a támadott törvény 248-249. §-ai Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését, valamint a perben való alkalmazhatóságuk kizárását kérték az Alkotmánybíróságtól.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×