eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kóczon Levente anyatejet eszik születése után a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának szülőszobájában 2017. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Hornung Ágnes: az anyatejes táplálás rendkívül fontos, de nem a szeretet kifejezésének eszköze

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából indul az Anyatejes táplálás hete. Ennek kapcsán a kormány a jövőben tovább bővítené az anyatejgyűjtő-rendszert, amely a koraszülött csecsemőknek és a szoptatási nehézségekkel küzdő anyáknak is segítséget jelent.

"Személyes tapasztalataimból kiindulva is, meg mint nő, mint édesanyja, és mint családokért felelős államtitkár, fontosnak tartom, hogy ilyenkor kiemelten beszéljünk a szoptatás és az anyatejes táplálás fontosságáról" – mondta az InfoRádióban Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Célja ezzel, hogy elmondja az édesanyáknak, miért jó szoptatni, miért jó az anyatej, és tudatosítsa bennük, ha bármilyen nehézséggel, gonddal szembesülnek a szoptatás során, akkor tudnak segítséget kérni a védőnő vagy a gyermekorvos személyében. Vannak szoptatási ambulanciák, és akár önsegítő csoportokban is meg tudják osztani egymással a problémáikat, vagy akár laktációs tanácsadó segítségét is igénybe tudják venni.

Hornung Ágnes azt mondta, mindezek ellenére

vannak olyan édesanyák, akik úgy döntenek, hogy nem szeretnék szoptatni a gyermeküket, rájuk emiatt pedig sokszor egy stigma kerül, hogy ők akkor nem jó édesanyák.

"Ez nincs így. Tehát azt is tudatosítani kell mindenkiben, hogy a szoptatás egy táplálási forma, nem a szeretet kifejezése, tehát azok az édesanyák, akik valamiért mégsem tudnak, vagy nem szeretnék szoptatni a gyermeküket, ugyanúgy teljes értékűen tudják szeretni a gyermeküket, nem szabad, hogy bárki emiatt negatívan megkülönböztesse őket" – mondta az államtitkár.

A családbarát programnak köszönhetően a szülészetek nagy részén vannak olyan szakemberek Magyarországon, akik laktációs tanácsadói képesítéssel rendelkeznek. Ennek célja újraindítani a Családbarát Szülészet programot, aminek több eleme van, és ezzel többek közt azt szeretnék elérni, hogy minden szülészeten minden kismama, aki gyermeknek adott életet, találkozzon olyan szakemberrel, aki laktációs tanácsadói képesítéssel rendelkezik. Tehát minden olyan helyzetben ott szeretnének lenni, amikor valamilyen probléma merül fel a szoptatással, vagy csak elakadnak az édesanyák a szoptatás elején.

Amikor túl sok az anyatej

Vannak édesanyák, akiknek sok tejük van, ezért adnak a másoknak, hogy segítsenek a többi kismamán. Magyarországon jelenleg 18 ilyen anyatejgyűjtő állomás, és 41 anyatejosztó állomás van. Azoknak az édesanyáknak tehát, akik többlet tejjel rendelkeznek, lehetőségük van ezt leadni. "Mindenkit bátorítanék arra, ha ilyen donort szeretne igénybe venni, akkor azt hivatalos úton tegye meg, ugyanis itt a tej minősége, a tárolása és a szállítása mind-mind a Népegészségügyi Központ előírásai szerint működik" – jelentette ki Hornung Ágnes.

Hozzátette: a kormány célja az anyatejelosztás rendszerét megreformálni, és hogy minden vármegyében legyen anyatejgyűjtő és anyatejelosztó állomás. A koraszülött intenzív osztályok közelében is szeretnének elosztót, hiszen a koraszülött kisbabáknak az anyatej az életet jelenteti, tehát számukra ez különösen fontos. Ha ők kaptak, akkor utána minden olyan családhoz kerülne, ahol az édesanyjának nincs elég teje, vagy úgy döntött, hogy nem szeretné szoptatni a gyermekét, de mégis anyatejjel szeretné táplálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×