eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Turisztikai szakértő: nem kellene még temetni Dél-Európát

Az extrém hőség a nyaralási szokásokat is átalakíthatja, az Európai Utazási Bizottság adatai szerint a tavalyi évhez képest 10 százalékkal visszaesett azoknak a száma, akik idén a Földközi-tenger térségében terveznek pihenni. Az InfoRádió turisztikai szakértője szerint ugyanakkor a szám félrevezető lehet, a dél-európai nyaralóhelyek pedig a jövőben is népszerűek lesznek.

Az időjárás-változás és a turizmus mindig is szorosan összefüggött, Kiss Róbert Richard szerint azon ország lakosai, ahol általában melegebb a klíma, szívesen töltik a szabadságukat hűvösebb éghajlatú területeken, a magyarok azonban egyértelműen a vízpartokat keresi a nyári nagy melegben. "Ráadásul az internet korában – ha az időjárás kedvező – pillanatok alatt döntünk egy-egy utazásról" – jegyezte meg a turisztikai szakértő, aki szerint ez egyértelműen érződik egy-egy forróbb hétvégén a Balaton, a Tisza-tó, a különféle wellness-paradicsomok vagy éppen Európa legnagyobb vízikomplexuma, a hajdúszoboszlói nagy strand forgalmában. Világszerte is hasonló a tendencia.

Ugyanakkor az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint a tavalyi évhez képest idén 10 százalékkal visszaesett a Földközi-tenger térségében nyaralók száma. A szervezet adatai szerint az utazók 7,6 százaléka már most is az extrém időjárást tartja az egyik legfőbb aggodalomnak nyaralásának időzítése szempontjából, de például az erdőtüzek miatt is egyre kockázatosabbá válnak a korábban megszokott dél-európai úti célok. Kiss Róbert Richard szerint a visszaesést mértékkel kell kezelni. Az okok között emlékeztetett: a koronavírus-járvány idején a legtöbben kizárólag belföldön mozogtak, a lezárások sem tették lehetővé a távolabbi külföldi utakat.

Mára viszont nagyban megváltozott a kínálat az utazni vágyók előtt,

és fapados járatok sokasága köti össze a városokat, illetve a kedvelt úti célokat, tehát az ETC számai nem azt jelentik, hogy abszolút értelemben kevesebb lesz a turista – emelte ki a szakértő. Ennek megfelelően az is megfigyelhető, hogy egyre több a magyar vendég a kedvelt külföldi nyaralóhelyeken

Az InfoRádió Világszám című utazási magazinjának szerkesztő-műsorvezetője

egyáltalán nem temetné még a dél-európai nyaralóhelyeket,

főleg nem az olyan dél-olaszországi városokat, mint az olasz Maldív-szigetekként is emlegetett Salentót, Otrantót vagy épp Bari és Gallipoli térségét, de a Földközi-tenger térségéből említhető a Baleár-szigetek, Ibiza, Mallorca, vagy a fehér homokjáról is ismert Szardínia is.

„Nem hiszem, hogy ezek a nyaralóparadicsomok elnéptelenednének az elkövetkezendő időszakban – fogalmazott Kiss Róbert Richard –, még ha biztosan lesznek olyan szolgáltatók, amelyek panaszkodni fognak a forgalomra, és emiatt esetleg újragondolják majd a koncepciójukat.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×