eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Eljárást indított Magyarország ellen az EB a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt - a nap hírei

Orbán Viktor szerint a kormánynak van terve arra, hogyan lesz egyszámjegyű az infláció az év végére. Harmadfokú hőségriasztást adott ki szombattól szerdáig az országos tisztifőorvos.

A miniszterelnök szerint jó pályán van az infláció. Kijelentette: a kormánynak van terve arra, hogyan lesz egyszámjegyű az év végére. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: nem a konkrét mérték az érdekes, hanem a csökkenő pálya.

Eredményesnek tartja az online árfigyelőt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca szerint már több mint 5 százalékkal sikerült leszorítani a megfigyelt élelmiszerek árait.

Havi bázison csökkenésnek indult a tej ára, éves szinten pedig jelentősen lassult a drágulás üteme - derül ki a Gazdasági Versenyhivatal jelentéséből. Júniusban a tej az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal, a sajt 2,3 százalékkal, a vaj és vajkrém 2,8 százalékkal lett olcsóbb.

Hozzányúlhat az szja-kedvezményekhez a kormány, amely az uniós pénzekért cserébe az adók számának csökkentését is tervezi – írja a hvg.hu. A portál szerint ezen tavasz óta dolgozik egy a pénzügyminisztérium által létrehozott munkacsoport.

Reális esély van arra, hogy 2027-től Katarból is érkezhet földgáz Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: erről már zajlanak a tárgyalások.

Megjelent az az orosz kormányrendelet, amely módosítja a Paks II beruházás pénzügyi feltételeit. A projekthez tartozó hitelmegállapodás szerint az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt nyújt Magyarországnak.

Előzetes normakontrollt kért a július 4-én elfogadott, új építési törvényről a köztársasági elnök. Novák Katalin azt kifogásolja, hogy a törvény felhatalmazza a szakminisztert, hogy rendelettel írhassa felül a rá vonatkozó törvényt. Az államfő szerint ez kiüresíti a szabályozást és sérti a sarkalatos törvények módosítására vonatkozó alkotmányos követelményeket. Lázár János úgy reagált: a hazai érdekeket védő, jó törvényt alkottak.

Keresetet indít az Európai Bizottság Magyarországgal szemben az uniós bíróságon az építőanyagok árának rögzítése és az emiatt fizetendő súlyos büntetőadók miatt, valamint az építőanyagokra és az építőipari nyersanyagokra vonatkozó termelési kötelezettségekről szóló magyar intézkedések sem felelnek meg az uniós szerződésekben biztosított letelepedési szabadságnak.

Eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt. A bizottság úgy véli: Magyarország ezzel több uniós irányelvet is megsértett, a csempészet miatt elítéltekre alkalmazandó ilyen lerövidített szankciók nem hatékonyak.

Magyarország nem fogja végrehajtani az unió migrációs döntését – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: szerinte nőni fog azon országok száma, akik migráció-ellenes álláspontot vallanak. Egyelőre Magyarország és Lengyelország alkotja a migránsellenes tábort. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte azonnali világháborút jelentett volna, ha a NATO felvette volna a soraiba Ukrajnát.

Oroszország felelősségének nevezte a fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítását az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen globális élelmiszerválságtól tart a határidő július 17-ei lejárta után. Közben az orosz elnök arról beszélt: Oroszország felfüggesztheti részvételét a fekete-tengeri gabonaegyezményben.

A Wagner-csoport már nem létezik – állítja az orosz elnök. Vlagyimir Putyin közölte: felajánlotta a magán katonai szervezet zsoldosainak, hogy lázadásuk után továbbra is együtt szolgáljanak Oroszországban. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin ugyanakkor nemet mondott.

Számos egyetem Erasmus+ programjának pénzügyi kiegészítéséről döntött a nemzetközi felsőoktatási mobilitási programokért felelős Tempus Közalapítvány kuratóriuma - közölte a szervezet. A kuratórium feltételes támogató döntést hozott a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek pályázatai ügyében is, de ezek esetében a támogatási szerződés aláírása, ha erre az Európai Bizottság 2023. november 23-ig engedélyt ad.

Harmadfokú hőségriasztást adott ki szombattól szerdáig az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljen a folyadékbevitelre, 11 és 15 óra között pedig lehetőség szerint húzódjon árnyékba.

Pert indít a Fővárosi Vízművek a magyar állam ellen, mert 2014 óta változatlan áron kell vizet szolgáltatnia a gazdasági szereplőknek és az állami szolgáltatóknak, és ezért semmilyen kompenzációt nem kap.

Rákkeltő lehet az aszpartám, de a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása – írja az Egészségügyi Világszervezet két szakértői bizottságának állásfoglalása. Az aszpartám az egyik legnépszerűbb édesítőszer, amelyet sok cukormentes üdítőitalban használnak.

Járattörlésekre figyelmeztet a Wizz Air az olaszországi légiközlekedési sztrájk miatt. A földi kiszolgálók hirdettek munkabeszüntetést holnapra (szom). A légitársaság szerint ez befolyásolhatja az utazást, a check-in folyamatát és a biztonsági ellenőrzést is.

Még ebben a hónapban nyolcnapos sztrájkot kezdenek a gatwicki repülőtér dolgozói, köztük a poggyászkezelők és a check-in személyzet. A Sky News azt írja: a szakszervezet éppen az iskolai nyári szünet kezdetén jelentette be a munkabeszüntetést, aminek oka egy bérvita. Jelentős fennakadások, késések, járattörlések várhatók: az első négynapos sztrájk július 28., péntektől augusztus 1., keddig tart, majd ezt követi egy újabb négynapos sztrájk augusztus 4-től 8-ig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×