eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának Sopronban 2023. július 14-én. Balról Törőcsik Zsolt műsorvezető.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a NATO-csúcs után: a háború elhúzódik, ez sok mindent megváltoztat

A miniszterelnök a vilniusi NATO-csúcsról hazatérve kihelyezett kormányülést tart Sopronbánfalván, ennek másnapján, a helyszínről adott interjút a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának. Beszámolt a NATO-csúcs főbb tapasztalatairól, arról, hogy keresik a módját, hogy az állam- és kormányfők többsége által elfogadott "migránskvótás, migránsgettós" szabályok alól hogyan lehet kivonni Magyarországot, és kiderült, változtatnak a jogszabályokon az ellenzéki "guruló dollárok" miatt. A tervezettnél előbb is csökkenhet az infláció.

Szerda estétől péntek délig tart a kormányülés, amely a kihelyezettekhez hasonlóan a napi mellett a "nagy" ügyek is sorra kerülnek. Tegnap is csak az utóbbiak, az ország 10-20 éves távlatú energiaellátása, az ország kedvező fekvésének kihasználása, a mezőgazdaság helyzete volt a téma, most pedig a hadsereg, illetve a demográfia, gyerekvállalás témáival fogunk foglalkozni.

A háború el fog húzódni. Más feladatok várnak így a kormányra és más lesz a lakosság helyzete. A béke hangján alig néhányan beszéltek Vilniusban, ezért arra kell készülni, hogy a háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből, ami azt jelenti, hogy a bajok nagy része sem orvoslódik és nem várható, hogy visszatérünk a normális gazdasági növekedési pályára. Az infláció például nem így fog csökkenni, hanem a kormánynak kell harcolnia - letaposnia, lebirkóznia - az áremelkedés mértékét, erre a kormánynak van terve, hogy az év végéig egy számjegyű legyen az infláció. Ennek része a nemrég indult árfigyelő rendszer is (amit nagyon aktívan használnak a magyarok), és ennek része a kötelező akciózás is.

Az interjút itt meghallgathatja.

Minden hónapban csökkenni fog az infláció mértéke, mert ezek az intézkedések meghozzák az eredményeiket.

Másik nagy veszély a migráció, aminek az ügye már nincs nyugvóponton,

Brüsszelben az elmúlt éjjel a többség úgy döntött, hogy bevezeti a kötelező migránskvótát és migránsgettók építésére kötelezik a tagállamokat,

aminek meghatározták a mértékét, és amiből nekünk jó nagy falat jutna - mondta.

"A kormányülésen áttekintettük, milyen jogi és politikai eszközeink vannak Brüsszel e tervének megakadályozására."

Még egy veszély van: minden évben kiadják, a tagállamoknak mit kellene tenniük a gazdaságuk megváltoztatására. Azt hiszik a brüsszeli buborékban az okos emberek, hogy jobban értik onnan a világot, és most a szabályozott árakat akarják kivezettetni (ahogy Orbán Viktor mondta, a rezsicsökkentést eltörölni) - arról tárgyaltak a kormányülésen, hogy miként lehet ezt megakadályozni és érvényesíteni a magyar érdekeket.

Pénteken még van egy ügy, amit döntésre kell vinni: az új hulladékgazdálkodási rendszer erős versenyhátrányt okoz a borászoknak az üvegekre vonatkozó szabályozások miatt, ezt meg kell oldani, hogy az európai versenyben ne kerüljenek hátrányba.

Háború

Ukrajna NATO-csatlakozására nem fogadtak el ütemtervet, ez egyesek szerint a Nyugat gyengeségét mutatja, mások szerint (például Magyarország) felelősségteljes döntés. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a népét védi, nem érdekli a külvilág, de ez így van rendjén, érthető. De ha felvették volna Ukrajnát a NATO-ba, akkor az

azonnali harmadik világháborúhoz vezetett volna.

De a többség azért ennek a kockázatát nem akarta vállalni.

Folytatódnak azonban a fegyverszállítások, viszont a britek szerint "nem vagyunk futószalag" a fegyver- és lőszerszállításban. A magyar miniszterelnök szerint az ukránok valóban agresszíven viselkednek, de ezt annak fényében kell tekinteni, hogy ott százával-ezrével halnak meg naponta az emberek. Onnan nézve a világ máshogy fest, mint innen, de nem szabad elfogadni az ő nézőpontjukat, mert belecsúszunk a háborúba. Aki fegyvert szállít, már így is benne van a háborúban. Aki pedig kazettás bombát szállít, még inkább.

"Eszkaláció van, a békéhez nem kerültünk közelebb, a helyzet veszélyes és nehéz.

És naponta százával-ezrével halnak meg emberek, emberéleteket veszítünk, és a keresztény világban ez a legfontosabb, és a magyaroknak is ez, mert a háború a szomszédunkban van, Kárpátalján sok tízezer magyar él, közvetlen életveszélyben."

Orbán Viktor egyetért abban Volodimir Zelenszkijjel, hogy ha Joe Biden amerikai elnök akarná, egy nap alatt vége lehetne a háborúnak. Ha az USA békét akarna, az holnap reggel bekövetkezne. De hogy miért nem akarják ezt, arra a NATO-csúcson sem kaptak választ.

Infláció, rezsicsökkentés

Az infláció csökkenése jó pályán van, a csökkenő tendencia a lényeg és nem a mérték.

Bár decemberre vállalták, lehet, hogy egy-másfél hónappal előbb is elérhető ez a cél.

A rezsicsökkentést úgy érdemes felfogni a miniszterelnök szerint, hogy minden család kap havi 180 ezer forintot. Ez a magyar középosztály életszínvonalának kérdése. És a szegényebbeké is. Ezért ki kell mellette tartani, mondta Orbán Viktor.

Migráció

A migráció Magyarországot súlyosan érinti és itt csak a saját tapasztalataira szabad az országnak támaszkodnia.

"Láttuk, hogyan csaptak össze Röszkénél a felfegyverzett határőrökkel annak idején, hogyan meneteltek át az országon százezrével, mi volt a fővárosi Keleti pályaudvarnál. Ezért meghallgatjuk a nyugati véleményeket, de a mi tapasztalatunk azt mondatja, hogy

no migration, semmilyen migráció.

A migránsválságnak egyetlen megoldása van, ha nem engedjük be őket, csak az jöhet, akinek a menekültügyi eljárását lefolytatták és pozitívan bírálták el. Ha ezt az állapotot nem tudjuk előállítani, minden más halottnak a csók, kis túlzással" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: Magyarország egy saját modellt építenek fel, most ezt akarják lerombolni az új szabályokkal - az egyetlen sikeres európai határőrizeti rendszert. Nyugaton is megoldhatnák így, de nem akarják, mert más elképzeléseik vannak. Szerintük az a helyes, ha aki akar, beléphet az EU-ba, itt adja be az igényét, addig szabadon mozoghat az unióban, ha elfogadják a menedékkérelmüket, jó, ha nem, akkor nem tudjuk őket visszavinni. Körülbelül így gondolják. Ha itt egy kormány így gondolná, a magyarok pillanatok alatt kipenderítenék őket és igazuk lenne" - summázta.

Felidézte, hogy a debreceni és bicskei menekülttáborokat nehéz volt bezárni, "vért izzadtam", de sikerült, most pedig ezeket akarják visszahozni. Nem fogja a kormány ezt engedni. Ehhez az kell, hogy belül szilárdság legyen, vagyis harcolni kell az ellenzékkel.

Baloldali pártfinanszírozás

"Kiderült, zsoldosok ülnek velünk szemben, valutában dollárban és fontban is fizetik az ellenzék nagy részét. Brüsszel a magyar baloldalt bármikor fel tudja használni eszközként arra, hogy rákényszerítse Magyarországot a migránskvótákra és migránsgettókra. Az olyan dajkameséket nem hisszük el, hogy a külföldről kapott pénz nem befolyásolja őket. A baloldal beengedi a migránsokat, elfogadja a kvótát, megépítik a gettókat. Azt mondják szó szerint, amit a gazdáik akarnak."

Vannak ezen kívül jogi küzdelmek a brüsszeli tervek szerint, hogy a jogalkotási folyamat megakadjon. Ez majd hosszabb lesz, most még az állam- és kormányfők mondták ki, hogy mit akarnak, de ennek még át kell mennie a jogalkotási folyamaton.

"A magyar tízmilliós bot nem olyan nagy, de itt vannak a lengyelek, és várjuk a szlovák választásokat is. Remélhetőleg lesznek még menet közben migrációellenes politikát képviselő országot. A migráció ellen küzdeni kell."

A baloldali "guruló dollárokkal" kapcsolatban Orbán Viktor nem korrupcióról beszél - habár ez is igaz és ez mindenhol bűncselekmény -, hanem szuverenitási kérdésről, mert ezek a politikusok a külföldi megbízóik érdekei szerint járnak majd el.

"A mostani jogszabályok alapján is bűncselekmény, de

egyértelműbbé kell tennünk a szabályokat: az, aki eladja Magyarország szuverenitását, az, aki külföldi megbízótól pénzt fogad el a törvény egyértelmű tiltása ellenére, az politikai korrupciót követ el, ami bűncselekmény, ezzel szemben Magyarországnak védekeznie kell"

- utalt arra, hogy változtatni fognak a szabályozáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×