eur:
389.7
usd:
364.59
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Farkas András: a jövő év elejére akár érezhetően is javulhat a nyugdíjasok helyzete

A NyugdíjGuru News alapítója szerint a magyar nyugdíjasok életszínvonala ma rendkívül kiszolgáltatott az áremeléseknek, ami miatt elindult a nyugdíjasok elszegényedése Magyarországon. Farkas András szerint ugyanakkor csökkenő infláció mellet a nyugdíjemelések már akár a jövő év elejére képesek lehetnek megállítani a szépkorúak elszegényedését.

A nyugdíjasok elszegényedése a magas infláció és az alacsony nyugdíjak miatt az körülbelül félmillió ember számára már napi valóság Magyarországon - mondta el az Inforádióban a NyugdíjGuru News alapítója.

Farkas András szerint arról a nagyjából 500.000 emberről van szó, akiknek nem éri el a nyugdíja a 100.000 Ft-ot az összes eddigi nyugdíjemelés ellenére sem. Ezeknek az idős embereknek az életüket rendkívüli mértékben megkeserítő módon kellett az utóbbi időben szembesülniük az árakkal. Az ő vásárlóerejük az drámai módon elaprózódott és lecsökkent az egyre magasabb árak tükrében.

"Ha nem is olyan tömeges mértékben, mint a rendszerváltozás után, de nagyon sok nyugdíjas most azzal szembesült, hogy hiába sok emelés meg az ígéret meg a kommunikáció az ő tényleges mindennapi életük az rendkívüli mértékben megnehezedett" - mondta a nyugdíjszakértő.

"A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal hajdani meghívott szakértője azonban arról is beszélt, hogy nem teljesen reménytelen az elszegényedés veszélye által fenyegetett nyugdíjasok helyzete. Jövőre ugyanis talán pozitív irányba változhat a helyzetük"- mondta el az Inforádióban Farkas András nyugdíjszakértő.

A NyugdíjGuru News alapítója, hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagállamok példái alapján a nyugdíjasok helyzetén való javítás kulcsa egyértelműen az infláció minél hatékonyabb visszaszorítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×