eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
lakásfelújítás, házfelújítás

Megszűnik az élelmiszer-árstop, emelik a babaváró hitel és a falusi csok összegét - a nap hírei

Augusztus 1-jén megszűnik az élelmiszer-árstop, emelik a babaváró hitel és a falusi csok összegét. Megtalálták a horvátországi helikopter-katasztrófa 3. áldozatának holttestét. Öt- és kétéves óvodai nevelő képzést indítanának technikumokban és szakképző iskolákban.

Augusztus 1-jén megszűnik az élelmiszer-árstop, miután a kormány egy hónapos hosszabbításról döntött. A kabinet emellett január 1-jétől 11 millióra emeli a babaváró hitel és 50 százalékkal a falusi csok keretösszegét, az 5 ezer főnél nagyobb településeknél pedig új támogatási rendszert dolgoznak ki.

Csaknem 7 százalékkal csökkentek a reálkeresetek áprilisban. A KSH szerint a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391.700 forintot volt. A bruttó átlagkereset 15,5, a nettó 15,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A keresetek vásárlóértéke 6,9 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak 24 százalékos növekedése mellett.

A jegybank jelentése szerint külső és belső folyamatok miatt is csökken az infláció: a szakértők szerint az pénzromlás mértéke az év vége felé 10 százalék alá csökkenhet. A jegybank úgy becsülte: az idei éves infláció 16,5 és 18,5, jövőre 3,5-5,5 százalék körül alakulhat.

Továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 kamattámogatását a kormány. Július 1-jétől az ügyfeleknek, a hitelfelvevő

hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett 7,99 százalékos kamatot kell fizetnie.

Az építőiparon belül 40 ezer körül lehet a feketén foglalkoztatottak létszáma, ez az ágazat adta tavaly a feketén foglalkoztatott munkavállalók 51 százalékát a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság által vizsgált ágazatok közül - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Megtalálták a roncsok között a horvátországi helikopter-katasztrófa 3. magyar áldozatának holttestét is. A horvát szakemberek után a magyar hatóságok képviselői is átvizsgálják a kiképzési gyakorlat közben lezuhant Airbus helikoptert és a baleset környékét. A horvát sajtó szerint a roncsokat legkorábban csütörtök este kezdhetik kiemelni a szakadékból, ahová zuhant.

Magyarország indokolatlanul korlátozta a menedékjogi kérelem előterjesztésének lehetőségét - állapította meg az Európai Unió bírósága. Az uniós bíróság kimondta, hogy nem felel meg az EU-s jognak az a gyakorlat, hogy a menedékkérelmekre vonatkozó szándéknyilatkozatokat csak a belgrádi vagy a kijevi nagykövetségen lehet beadni.

A magyar kormányfő szerint az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét. Orbán Viktor Szarajevóban úgy fogalmazott: a régió Európa utolsó jelentős erőforrás-tartaléka. A miniszterelnök a bosznia-hercegovinai kormányfővel, Borjana Kristoval tárgyalt erről. Orbán Viktor Szarajevóból Banja Lukába utazott.

A magyar kisebbség jogfosztásának befejezésére szólította fel Ukrajnát a kormány. Menczer Tamás külügyi államtitkár azt mondta: a kabinet azt szeretné, hogy a kijevi vezetés a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően adja vissza a korábbi jogokat. A kormány felszólítja a brüsszeli testületeket, hogy vegyék napirendre a kérdést.

További 1,5 milliárd euró pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának az Európai Bizottság. Ez a 18 milliárdos pénzügyi csomag újabb részlete. A hitel strukturális megoldást jelenthet Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

Drámaian emelkedett Európában a dengue-lázas megbetegedések száma. A klímaváltozással és a vírusokat hordozó szúnyogok terjedésével összefüggésben tavaly csaknem annyi esetet regisztráltak, mint az előző 11 évben összesen – közölte az európai járványügyi hivatal.

Az idén 79 milliárd forint áll rendelkezésre az innovációs és kutatási pályázatokra a Neumann János Programban. Idén az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolására törekszenek.

Öt- és kétéves óvodai nevelő képzés elindítását tervezi a kormány a technikumokban és a szakképző iskolákban – derült ki egy a Kulturális és Innovációs Minisztérium által közzétett tervezetből. A szakszervezet szerint a technikumi képzés nem megoldás a pedagógusok pótlására.

Idén július 26-án a Budapest Parkban rendezik meg a hivatalos felsőoktatási ponthatárváró rendezvényt, a Pont Ott Partit. Idén csaknem 127 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe.

Lakhatási programra nyert Budapest 2 milliárd forint közvetlen uniós támogatást. A tervek szerint ebből egy legalább 20 lakásból álló, csaknem nulla energiaigényű lakóépületet alakítanak ki a IV. kerületi Szabadkai utcában.

Országszerte 73 település 140 szabadvízi fürdőhelye újult meg kormányzati forrásból. A fokozatosan megnyitó strandok kétharmada kínál így minőségibb vendégélményt a pihenéshez - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Elérte a Titanic roncsát egy mélytengeri robotizált tengeralattjáró, de a szakértők szerint csoda kell ahhoz, hogy életben találják az 5 utast. Az amerikai parti őrség szerint egy másik, távirányítású jármű a helyszínen törmelékmezőt fedezett fel. A Titán nevű búvárhajó vasárnap tűnt el, amikor az Atlanti óceánban lemerült a Titanic csaknem 4 ezer méteren fekvő roncsához. A Daily Mail úgy tudja: a búvárhajóból magyar idő szerint csütörtök 13 óra 8 perckor kifogyott az oxigén.

Peking egyes pontjain 41 Celsius fokot is meghaladó hőmérsékletet mértek. A helyi meteorológiai központ szerint júniusban még sosem volt ilyen hőség a kínai fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×