eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a magyarországi infláció májusban - napinfó

Elindult az ukrán ellentámadás: Zaporizzsja irányában próbálták meg áttörni az orosz védelmet. Informatikai karbantartás miatt szombat déltől vasárnap délig átmenetileg szünetelnek a Magyar Közút online szolgáltatásai.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a magyarországi infláció májusban, de még így is 21,5 százalékos volt az áremelkedés egy év alatt. A Portfolio által megkérdezett szakemberek átlagosan 22,2 százalékos májusi inflációt vártak. Leginkább az édesipari lisztesáru drágult 59,6 százalékkal és a kenyér, 52,7 százalékkal.

Piacgazdasági körülmények között hosszú távon nem maradhatnak fenn az élelmiszer-árstopok, a rezsiárakat ugyanakkor külön kezeli a kormány – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára az Inforádió Aréna című műsorában.

Májusban 53,6 milliárd forintos deficittel zárt az államháztartás - közölte a Pénzügyminisztérium az előzetes költségvetési adatok alapján. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet: legutóbb 2016-ban volt ennél jobb a büdzsé 5. havi mutatója.

Technikai recesszióba került az euróövezet gazdasága - közölte az Eurostat. A GDP 0,1 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest az euróövezetben.

Türkmenisztánban tárgyal a magyar kormányfő. Orbán Viktor a közép-ázsiai ország államfője meghívására érkezett Asgabatba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a Türkmenisztánból származó földgáz enyhítheti az európai energiaválságot. A jelentős földgázmezők mellett azonban hiányoznak a megfelelő szállítási útvonalak Európa felé.

A kormány nem kapott semmilyen jelzést az Európai Tanácstól a magyar uniós soros elnöki tiszt betöltésével kapcsolatban - közölte az atv.hu kérdésére az Igazságügyi Minisztérium. Korábban az Európai Parlament fogadott el állásfoglalást arról, hogy Magyarország alkalmatlan a tiszt betöltésére.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nagyobb veszélyben van a globális biztonság, mint az elmúlt 70 évben bármikor. Szijjártó Péter Rijádban, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló globális koalíció amerikai-szaúdi közös elnökletű ülésén kiemelte: soha nem volt ekkora a veszélye a 3. világháború kitörésének.

A Védelmi Tanács rendkívüli, hajnali ülésén vitatta meg az ukrán-orosz háborúban fokozódó harcok miatt kialakult helyzetet a magyar kormány. Orbán Viktor miniszterelnök megismételte: továbbra is Magyarország biztonsága az első.

Jegyzékben sürgeti a paksi Roszatom-projekt uniós jóváhagyásának felülvizsgálatát Ukrajna. Denisz Smihal miniszterelnök szerint szerinte szigorítani kell az Oroszország elleni szankciókat, különösen olyan területeken, mint az atomenergia.

Kudarcot vallottak a közép-európai idő szerint hajnali fél 1-kor támadó ukrán erők, amelyek Zaporizzsja irányában megpróbálták áttörni az oroszok védelmét – közölte az orosz védelmi miniszter. Az ukrán védelmi miniszterhelyettes azt írta: az oroszok aktívan védekeznek a régóta várt ukrán ellentámadásnál. Eközben ukrán csapás ért egy evakuációs központot Herszon közelében, 2-en meghaltak.

Az árvíz sújtotta herszoni régióba látogatott az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt mondta: a kahovkai gát felrobbantása után több 100 ezer ember maradt ivóvízellátás nélkül. A régió mintegy 600 négyzetkilométernyi területe áll víz alatt, főként a Dnyeper folyó oroszok által megszállt oldalán.

Itthon súlyos károkat okoznak az esőzések Heves és Nógrád vármegyében- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Házakat, pincéket, udvarokat áraszt el a nagymennyiségű esővíz.

Javaslatot nyújt be a parlamentnek a Nemzeti Energia- és Klímaterv aktualizálására a Párbeszéd: 2030-ig 60 százalékkal csökkentenék az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, és 11,7 százalékkal mérsékelnék a teljes energiafelhasználást, 21-ről 42,5 százalékra növelnék a megújuló energia használatának részarányát a magyar energiatermelésben.

A köztársasági elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével találkozott Lausanne-ban. Novák Katalin és Thomas Bach megbeszélésének témája a jövő évi olimpiára felkészülés, illetve a fehérorosz és orosz sportolók semleges zászlók alatti visszaengedése volt az olimpiai játékokra.

Társadalmi felelősségvállalási program indul a szakképzésben. A debreceni modellprogram részeként az építőiparban tanulók egy hospice ház kórtermeinek kifestésében vettek részt.

Távozik Budapesti Corvinus Egyetem rektori pozíciójából Takáts Előd, de továbbra is az intézmény tanára marad. Utódáról később döntenek.

Informatikai karbantartás miatt szombat déltől vasárnap délig átmenetileg szünetelnek a Magyar Közút online szolgáltatásai. Aktuális forgalmi információkért a közlekedők az Útinform diszpécsereit és a vármegyei diszpécsereket telefonon érhetik el.

Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák Budapest felé vezető oldalán burkolatjavítási munkák miatt - közölte a Magyar Közút. A hézagkiöntési munkálatokat a sztrádák 12-es kilométerénél, az M0-s és az M1-M7 közös szakasza közötti részen végzik.

Megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és a Duna-korzón. Vasárnapig 170 kiállító kötetei mellett számtalan könyvbemutató, dedikálás, beszélgetés, koncert és egyéb program várja a közönséget.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×