eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Egy jármű halad az összegyűlt csapadékvízben a Benczúr Gyula utcán Debrecenben 2022. december 11-én. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az erős szél és a sok csapadék miatt a tűzoltók segítségére volt szükség országszerte, fák dőltek ki, pincék teltek meg vízzel.MTI/Czeglédi Zsolt
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha súlyos a viharkár, nagyon nem mindegy, milyen a biztosításunk

Biztosítási szempontból csendes volt az idei május, de a kárinfláció megnövekedett, és így a viszonylag kevés bejelentéshez lényegesen nagyobb összegű kifizetések társulnak.

A biztosítók számára kevésbé volt eseménydús a május, hiszen tavaly 18 ezer bejelentésre mintegy 2,4 milliárd forintot fizettek ki, az idei május ehhez képest csendesebb volt: 12 ezer bejelentéssel, és nagyjából egymilliárd forintos kifizetéssel számoltak a biztosítók.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az InfoRádióban azt mondta, idén májusban az ország szinte minden területéről érkeztek kárbejelentések, de Észak-Magyarország, Nyugat-Dunántúl, és Budapest kiemelt helyszínnek számít minden természeti katasztrófánál, hiszen ezeken a területeken a legnagyobb a népsűrűség, itt van a legtöbb lakóingatlan, és talán a legmagasabb a biztosítottsági arány is az országban.

Az előző hónap a nagy esőzések ellenére abból a szempontból szerencsés volt, hogy nem voltak nagy szélviharok, nem volt sok villámcsapás, ezért

elsősorban a beázások, illetve a villámárvizek okoztak károkat.

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás hatására a korábbi évekhez képest jobban eloszlanak a kárbejelentések, hiszen régen a májustól augusztus végéig tartó időszak számított viharszezonnak. Most februárban volt egy olyan szélviharos nap, hogy a biztosítók 1,8 milliárd forintos kárkifizetésre kényszerültek.

Lambert Gábor szerint a magyar biztosítások meglehetősen széles körben nyújtanak fedezetet a különböző természeti katasztrófakárokra. "Elég széles a termékválaszték és valóban mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő biztosítási típust" – mondta.

A biztosítottsági arány Magyarországon évek óta 72-73 százalékos,

ami azt jelenti, hogy nagyjából egymillió lakóingatlannak nincs biztosítása. A másik probléma, hogy különösen az elmúlt években jelentősen megnövekedett a kárinfláció, és viszonylag kevés bejelentéshez lényegesen nagyobb összegű kifizetések társulnak, mert többe kerül kifizetni a károkat.

Lambert Gábor figyelmeztetett: érdemes aktualizálni a biztosítási szerződéseket, hogy a károsult ne váljon alulbiztosítottá, amikor a szerződésben rögzített fedezetek nem felelnek meg a tényleges kárértéknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×