eur:
393.22
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Elemző: pozitív és negatív meglepetés a májusi inflációs adatban

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció májusban, de még így is 21,5 százalékos volt. Beke Károly, a Portfolio elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy már havi szinten is csökkentek az árak.

A Portfolio által előzetesen megkérdezett elemzők átlagosan 22,2 százalékos inflációt vártak májusra, 22 százalék alatti értékre senki sem számított. Ezért is okozott meglepetést a KSH által közölt 21,5 százalékos adat, ami jelentős csökkenés az áprilisi 24 százalékhoz képest – mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Megfogalmazása szerint – főként a bázishatás miatt – arra ugyan lehetett számítani, hogy tovább csökken az áremelkedés üteme, ennek mértéke azonban nagyobb volt a vártnál. Szerinte a javulás már most tartós folyamatnak tekinthető, miután a januári inflációs csúcs óta – bár kezdetben enyhébben, az utolsó két hónapban már érezhető ütemben – csökken az áremelkedés mértéke.

Az elemző hozzátette, noha már voltak olyan élelmiszertermékek, amelyek esetében némi árcsökkenés volt tapasztalható májusban, összességében havi alapon még mindig 0,1 százalékkal drágultak, vagyis a fogyasztói árindx mérséklődése szinte kizárólag csak az energia havi 3, továbbá az üzemanyagok és egyéb cikkek 2,6 százalékos árcsökkenésének volt betudható.

Tehát a negatív meglepetést az élelmiszerek – előző havival megegyező – 0,1 százalékos áremelkedése jelentette. Ugyanakkor az éves 33,5 százalékos emelkedési ütem már lényegesen alacsonyabb, mint az év eleji csúcs volt

– jegyezte meg.

A kedvező inflációs adatra a gazdaságfejlesztési miniszter is reagált közleményében. Nagy Márton kiemelte: a májusi adat a januárit tetőzéshez képest már több mint 4 százalékpontos csökkenés, 2020 novembere óta pedig először csökkent „látható módon" havi alapon is az infláció.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy bár még magas az átlagos élelmiszerinfláció, az éves alapon mért átlaghoz képest már közel 4 és fél százalékpontos csökkenés volt megfigyelhető az élelmiszerárakban is az áprilisi adatokhoz képest. ´A számok visszaigazolták, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az infláció mérséklődése egyre nagyobb ütemű, az év második felében pedig tovább gyorsul” – áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×