eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Elemző: pozitív és negatív meglepetés a májusi inflációs adatban

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció májusban, de még így is 21,5 százalékos volt. Beke Károly, a Portfolio elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy már havi szinten is csökkentek az árak.

A Portfolio által előzetesen megkérdezett elemzők átlagosan 22,2 százalékos inflációt vártak májusra, 22 százalék alatti értékre senki sem számított. Ezért is okozott meglepetést a KSH által közölt 21,5 százalékos adat, ami jelentős csökkenés az áprilisi 24 százalékhoz képest – mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Megfogalmazása szerint – főként a bázishatás miatt – arra ugyan lehetett számítani, hogy tovább csökken az áremelkedés üteme, ennek mértéke azonban nagyobb volt a vártnál. Szerinte a javulás már most tartós folyamatnak tekinthető, miután a januári inflációs csúcs óta – bár kezdetben enyhébben, az utolsó két hónapban már érezhető ütemben – csökken az áremelkedés mértéke.

Az elemző hozzátette, noha már voltak olyan élelmiszertermékek, amelyek esetében némi árcsökkenés volt tapasztalható májusban, összességében havi alapon még mindig 0,1 százalékkal drágultak, vagyis a fogyasztói árindx mérséklődése szinte kizárólag csak az energia havi 3, továbbá az üzemanyagok és egyéb cikkek 2,6 százalékos árcsökkenésének volt betudható.

Tehát a negatív meglepetést az élelmiszerek – előző havival megegyező – 0,1 százalékos áremelkedése jelentette. Ugyanakkor az éves 33,5 százalékos emelkedési ütem már lényegesen alacsonyabb, mint az év eleji csúcs volt

– jegyezte meg.

A kedvező inflációs adatra a gazdaságfejlesztési miniszter is reagált közleményében. Nagy Márton kiemelte: a májusi adat a januárit tetőzéshez képest már több mint 4 százalékpontos csökkenés, 2020 novembere óta pedig először csökkent „látható módon" havi alapon is az infláció.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy bár még magas az átlagos élelmiszerinfláció, az éves alapon mért átlaghoz képest már közel 4 és fél százalékpontos csökkenés volt megfigyelhető az élelmiszerárakban is az áprilisi adatokhoz képest. ´A számok visszaigazolták, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az infláció mérséklődése egyre nagyobb ütemű, az év második felében pedig tovább gyorsul” – áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

A 21. század egyik geopolitikai csatározásainak egyik legfontosabb színtere lehet az Északi-sarkvidék. Sokan úgy tekintenek a területre, mint a nagyhatalmi versengés egy újabb területe, ahol az értékes lehetőségek megszerzésére törekednek a globális szereplők. A fokozódó figyelem azt eredményezi, hogy olyan ismeretlen területek, vagy elfeledett szigetek kapnak növekvő figyelmet, mint például a Skandináv-félszigettől északra helyezkedő, Norvégia szuverén területének számító Spitzbergák szigetcsoport. A kicsivel több mint 61 000 négyzetkilométeres szigetcsoport ismert még a norvég nevén is, a helyiek Svalbard néven emlegetik. De hogy tudott ez a kétharmad magyarországnyi, kevesebb mint 3000 fős lakosságú, rendkívül hideg és elhagyatott terület a globális térkép kiemelt helyére kerülni? Ezt fogjuk most megnézni az elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×