eur:
387.08
usd:
369.74
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

Az oroszok szerint menekülő civilekre lőtt az ukrán tüzérség

Tűz alá vettek az ukránok egy civil evakuációs pontot Hola Prisztanban, két ember életét vesztette - közölte Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének megbízott kormányzója.

A kormányzó szerint az egyik halálos áldozat egy 33 éves, állapotos nő volt. További két civil megsebesült, őket kórházba kellett szállítani.

Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka polgármestere a Szolovjov Live médiacsatornán közölte, hogy a kahovkai vízerőmű sérülése okozta áradás nyomán életét vesztette öt helyi lakos, akik korábban két társukkal együtt marhalegeltetés közben tűntek el. Az életben maradt két ember kimentése pedig folyamatban van - tájékoztatott.

Alla Barhatnova, a herszoni megbízott vezetés munkaügyi és szociálpolitikai "minisztere" a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy

az áradások következtében 41 ember került kórházba.

A RIA Novosztyi hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a Nova Kahovka melletti Korsunka községnél erdőtűz ütött ki amiatt, hogy az ukrán erők folyamatosan lőnek egy elektromos alállomást. A füst több kilométerről észlelhető. "A lövöldözés már több napja tart, a kahovkai vízerőmű lerombolása után megkezdődött az alállomás intenzív lövetése, hogy áramtalanítsák a területet, hatástalanítsák a mobiltelefon-tornyokat. Az elöntött területeken jelenleg nincs telefonszolgáltatás és mobilinternet" - mondta a hírügynökségnek Ruszlan Agajev, Nova Kahovka közigazgatásának szóvivője.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom konszern vezérigazgatójának tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a zaporizzsjai atomerőmű dolgozói meg fogják akadályozni, hogy a kiégett nukleáris fűtőelemek hűtésére szolgáló medencékben a vízszint kritikus szintre csökkenjen. Azt hangoztatta, hogy a létesítmény nukleáris biztonságát egyedül az ukrán hatóságok intézkedései fenyegetik, amelyekkel szemben fellépést sürgetett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ).

A NAÜ szerdán közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű továbbra is a kahovkai víztározóból pótolja a reaktorok hűtéséhez szükséges vizet.

A vízszint továbbra is óránként 5-7 centiméterrel csökken, miután a zsiliprendszer megsemmisült. Ha a vízszint 12,7 méter alá csökken, a folyadékkivétel leáll. A NAÜ szerint ha az erőmű összes hűtőmedencéjét megtöltik, akkor a bennük lévő víz több hónapig elegendő lesz a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtésére.

Andrej Alekszejeneko, a herszoni régió kormányának vezetője a Telegramon azt írta, hogy a kahovkai erőmű pusztulását követően a Dnyeper sodrásának sebessége a tízszeresére nőtt.

Szergej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krími Köztársaság vezetője újságíróknak Szimferopolban azt mondta, hogy a Észak-krími-csatorna esetleges kiszáradása 3200 hektárnyi rizsföld termésének elvesztésével fenyeget.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök "ellenőrzése alatt tartja a Herszon megyei helyzetet a gát elleni diverzió után".

Mint mondta, az államfő folyamatos kapcsolatban áll a rendkívüli helyzetek minisztériumával. Rámutatott, hogy a folyamatos ukrán ágyúzás megnehezíti a munkát.

Peszkov szerint jelenleg nem szerepel a tervek között, hogy a vészhelyzet helyszínén az elnök részvételével tartsanak megbeszélést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×