eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Egymást követő harmadik negyedévben csökkent a magyar GDP – ismertette a KSH - a nap hírei

Új adót vezet be a kormány a megtakarításokra. Önkormányzat-ellenesnek nevezte a kormány jövő évi költségvetési tervezetét a főpolgármester

Az első negyedévben 1,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye éves összevetésben. Ezzel az egymást követő harmadik negyedévben csökkent a magyar GDP. A Központi Statisztikai Hivatal azt közölte: a GDP csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. A visszaesést mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye. A szolgáltatások növekedéséhez főként az egészségügy járult hozzá, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet. A kormány 1,5 százalékos gazdasgi bővülésre számít az idei évben.

Új adót vezet be a kormány a megtakarításokra. A rendelet értelmében: a meglévő 15 százalékos kamatadó mellett, 13 százalékos szociális hozzájárulást is kell fizetni a megtakarítási formák egy része után július 1-től. A rendelkezés az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyereségére, a bankbetétekre, egyéb nyilvános befektetési jegyekre és kötvényekre vonatkozik. Az ingatlanalapok befektetési jegyei és állampapírok kivételt jelentenek.

Összesen 402 milliárd forint veszteséggel zárta a 2022-es évet a Magyar Nemzeti Bank - derül ki a friss beszámolóból. Ekkora éves vesztesége még soha nem volt a jegybanknak. A Portfolio elemzése szerint a rekordveszteséget a kamatkiadások okozták, amelyek elérték az 1,2 ezermilliárd forintot. Az MNB eredményét a forint árfolyamának 2022-es őszi zuhanása szépítette. Eközben a deviza-árfolyamváltozásokon a jegybanknak 806 milliárd forint nyeresége keletkezett.

Több mint ezer új vállalkozás jöhet létre a Vállalkozó start II. program segítségével – mondta el az Inforádióban a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Közölte: a kormány 6 milliárd forintot fordít erre a célra. Czomba Sándor beszélt arról is, hogy a támogatásból 3 millió forint a bérre és járulékokra költhető, a maradék 1,5 millió forintot pedig egyéb eszközbeszerzésre, cégalapításra használhatják fel az érintettek. A programban 12 hónapig kapnak támogatást a kis cégek, amelyeknek újabb 12 hónapig fenn kell tartani a vállalkozásukat.

Már az év végére megveheti a Budapest Airportot a kormány, ehhez és az üzemeltetéshez társbefektetőt keresnek – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen. Nagy Márton közölte: a kabinet többségi részesedést szerezne a reptérben, ezért több repülőtér-üzemeltetővel, köztük egy katari szereplővel is tárgyalnak. A felvásárlást szándékaik szerint 2023 végéig lezárják.

Önkormányzat-ellenesnek nevezte a kormány jövő évi költségvetési tervezetét a főpolgármester. Karácsony Gergely az InfoRádióban úgy fogalmazott: Budapesttől a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város. Kiemelte: az idén 33 milliárd forint a Budapestnek járó állami normatíva, jövőre 34,5 milliárdot szánnak erre, vagyis az inflációt is figyelembe véve, csökken a támogatás. Szavai szerint a szolidaritási adónak nevezett sarc pedig 58-ról jövőre 75 milliárdra emelkedne.

Elfogadta a magyar uniós elnökség alkalmasságát megkérdőjelező állásfoglalást az Európai Parlament. A döntés nem jár jogi következményekkel. A testület nagy frakciói előre jelezték, hogy támogatják az előterjesztést. Az állásfoglalásban az uniós képviselők emellett arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ne engedje hozzáférni Magyarországot az uniós forrásokhoz addig, amíg a kormány az összes, általa vállalt feltételt nem teljesíti. Az igazságügyi miniszter úgy reagált: az EP baloldali többsége, teljesen feleslegesen szavazott a javaslatról, mert a jövő héten már az Európai Tanács vezető munkatársai érkeznek Budapestre.

Nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján – erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a NATO informális külügyminiszteri ülése után azt mondta: az észak-atlanti szövetség nem válhat az ukrajnai konfliktus részesévé, az ugyanis a harmadik világháború kockázatával járna. Ezután felszólalt az ellen is, hogy az ukrán haderő bármilyen harcászati kiképzésben részesüljön a NATO zászlója alatt.

A NATO kész további katonákat küldeni Koszovóba, hogy megfékezze az erőszakot az etnikailag megosztott lakosság körében az északi területeken - közölte a szervezet főtitkára Oslóban. Jens Stoltenberg megismételte: 700 katonát mozgósít a szervezet a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből és egy újabb zászlóaljat is készültségbe helyez. Ez nagyjából 300 és ezer fő közötti létszámot jelent. Közben folytatódnak a tiltakozások a térségben.

13 év után ma leköszön a KSH elnöke – értesült az Index. A portál információja szerint Vukovich Gabriella saját kérésére nyugdíjba vonul, helyét pedig Kincses Áron elnökhelyettes veszi át. Vukovich Gabriella jogász, demográfus, 2010 óta töltötte be az elnöki tisztséget a statisztikai szervezet élén.

Lemondott miniszteri biztosi posztjáról Rácz Zsófia. A korábbi fiatalokért felelős helyettes államtitkár megbízatását Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vonta vissza május utolsó napjával. Rácz Zsófia először 22 évesen vállalt kormányzati pozíciót 2019-ben, akkor a kinevezéséhez törvényt kellett módosítani, mert még nem volt diplomája.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×