eur:
393.15
usd:
373.29
bux:
55420.07
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Nyitókép: Budapest Airport

Akár az év végére megveheti a kormány a Budapest Airportot

Társbefektetőt keres a kormány - friss hírek a tárgyalásokat vezető Nagy Mártontól.

Magyarország kormánya aktívan keres "baráti" társbefektetőt a Budapest Airport megvásárlására és üzemeltetésére - közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen. A Portfolio azt írta, a kormány többségi részesedést szeretne a repülőtérben, de nyitott a tárgyalásokra. Több repülőtér-üzemeltetővel, köztük egy katari szereplővel is folynak a tárgyalások, és a potenciális felvásárlás várhatóan 2023 végéig lezárul.

A miniszter a Világgazdaságnak cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint ki akarnák szorítani itthon a külföldi cégeket. Mint mondta, a német cégek jól érzik magukat Magyarországon.

  • Mint ismert, 2010 óta az Orbán-kormányok szem előtt tartják a "stratégiai" ágazatokban a nemzeti tulajdon növelését. Ilyen az energetika, a bankszektor, a távközlés, sőt a média is. A Budapest Airport megvásárlása is régi terv.
  • 2021-ben egy nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtottak be kormányzati részvétellel, de ezt később felfüggesztették.
  • 2023 februárjában kezdődött ismét "mozgás" az ügyben azzal, hogy Nagy Mártont nevezték ki a felvásárlással kapcsolatos tárgyalások vezetőjévé.
  • Orbán Viktor májusban Katarban beszélt arról, hogy aktívan tárgyalnak az öbölországban a repülőtér megvásárlásában való partnerségről.

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik. A vállalat a tavalyi évben visszaépítette a koronavírus-járvány előtti utasforgalom 75 százalékát, a légi áruszállítás terén pedig évi 194 ezer tonnás árumennyiséggel rekordot döntött.

A Budapest Airport legnagyobb, 55,44%-os részesedéssel rendelkező részvényese az AviAlliance GmbH (korábban Hochtief AirPort GmbH), amely a kanadai Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) tulajdonában van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×