eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergely: nem nyugszunk bele ebbe a brutális helyzetbe

A jövő évre tervezett szolidaritási adó mértékének jogszerűsége miatt fordul bírósághoz a Fővárosi Önkormányzat – erősítette meg érdeklődésünkre Budapest főpolgármestere, hozzátéve: már összeállították az ehhez szükséges bírósági peranyagot.

Karácsony Gergely az InfoRádióban úgy fogalmazott, a kormány jövő évi költségvetési tervezete még inkább önkormányzat-ellenes, mint a korábbi évek költségvetései – pedig már azok is óriási pénzügyi terheket raktak az önkormányzatokra, miközben azok feladatai megmaradtak, a pénzük viszont egyre kevesebb. A főpolgármester kiemelte: a jövő évi költségvetésben az önkormányzatok által befizetendő önkormányzati sarcot, amit álszent módon szolidaritási hozzájárulásnak neveznek, 30 százalékkal emelik, miközben az állami normatívákat – amiket az önkormányzatok azért kapnak, hogy az állam helyett bizonyos közfeladatokat ellássanak – az inflációt követő mértékben sem növelik, amit maga a Költségvetési Tanács is nagyon komoly kockázatként értékelt.

„A nagyobb települések, például a Fővárosi Önkormányzat által befizetendő adó brutális mértékben nő” – fogalmazott Budapest első embere. Hivatala számításai alapján Budapestnek a jövő évben 75 milliárd forinttal kellene hozzájárulnia a központi költségvetéshez, ami összességében azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzat továbbra is nagyon nagymértékben nettó befizetője a központi költségvetésnek. A Városháza ennek jogszerűségét vitatja, hiszen ez a főváros saját forrásainak az elvonását jelenti, amit az Alaptörvény egyébként tilt – emlékeztetett Karácsony Gergely. „Éppen ezért fogunk perre menni ezzel az intézkedéssel kapcsolatosan.”

A főpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a költségvetés tervezetéből azt lehet kiolvasni, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak idén járó 33 milliárd forintnyi normatív támogatás mértéke szerény mértékben, nagyjából másfél milliárd forinttal nő jövőre. Ehhez képest az adó, amit a főváros visszafizet a központi költségvetésbe, a mostani év 58 milliárdjáról 75 milliárd forintra nő.

A kettő közötti különbség közel 40 milliárd forint, így aztán Budapest nettó befizetőjévé válik a központi költségvetésnek

– ismételte meg. Karácsony Gergely úgy véli, az energiakrízis, a megnövekedett költségek és az infláció mellett ez egy megoldhatatlan probléma.

A főpolgármester – aki szerint nem egy pártpolitikai kérdésről van szó, hiszen a kormánypárti irányítású Székesfehérvár is hasonló cipőben jár, amit Cser-Palkovics András is erősen nehezményez – azt mondta: nem azt az elvet kritizálják, hogy a gazdagabb önkormányzatok, amelyeknek több saját bevételük van, valamelyest hozzájáruljanak a központi költségvetés egyensúlyához, hanem annak mértékét, ami Budapest esetében még egy Székesfehérvár-típusú vármegyei jogú városhoz képest is „brutális”.

A főpolgármester kérdésünkre válaszolva azt is közölte: a főváros már most is súlyos likviditási problémákkal néz szembe, hiszen a bevételeik az év meghatározott időszakaiban érkeznek, a kiadásaik azonban állandóak. Ezért aztán a nyári időszakra „túlélőcsomagot” fogadott el a Fővárosi Önkormányzat, aminek fontos részét képezi többek között, hogy a közösségi közlekedés finanszírozhatósága érdekében évközi, három hónapos hitelt vett fel Budapest, amit reményeik szerint a szeptember közepén esedékes adóbevételeikből törleszteni tudják.

„De nem nyugszunk bele ebbe a helyzetbe – ismételte meg Karácsony Gergely. – Kollégáim

már elkészítették azt a bírósági peranyagot, amit hamarosan benyújtunk a bíróságra, amelyben vitatjuk a jogszerűségét a fővárosi önkormányzatot érintő elvonásoknak;

részben a már említett alaptörvényi passzusa alapján, részben pedig a város működőképességét súlyosan sértő jellege miatt. Hozzátette: egy olyan kormányzati elvontást, aminek a jogszerűségét és célszerűségét vitatják, nyilván nem szeretnének befizetni, ezért mennek a bíróságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×