eur:
377.44
usd:
343.86
bux:
57176.11
2023. november 28. kedd Stefánia
fotó: mnb
Nyitókép: mnb

"Aranyforintokat" bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

Jövőre tizenöt témában 27 emlékérem kibocsátását tervezi a Magyar Nemzeti Bank, három arany, kilenc ezüst és négy önálló színesfém emlékérme szerepel a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programjában - közölte az MNB.

A Középkori magyar aranyforintok elnevezésű sorozat V. László aranyforintja tematikában bővül új érmékkel, köztük az év legértékesebb arany érméjével. Az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató arany emlékérme-sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg.

Az ezüst emlékérme-sorozatok közül a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket ismertető, a standardnál nagyobb átmérőjű ezüst emlékérme-sorozat Pécs tematikával bővül. A Magyar származású Nobel-díjasok sorozat részeként Oláh György kémikus és Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére bocsát ki az MNB ezüst emlékérmét - emelte ki a közlemény, amelyben a pontos ütemezést is megtalálja, ha ide kattint.

Közölték:

olyan népszerű színesfém sorozatok is folytatódnak egy-egy elemmel, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, illetve a magyar népmesék.

A nemzeti emlékhelyeket bemutató érmesorok következő darabja a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő Pannonhalmi Főapátság tiszteletére jelenik meg. A Nemzeti Hauszmann Programot bemutató sorozatban a Főőrség épülete kerül emlékérmére. Továbbá ezüst emlékérme jelenik meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. A jegybank az alapítása centenáriumára szintén egyedi kialakítású érmével készül. Érme jelenik meg a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulója alkalmából.

Az MNB ezüst emlékérme kibocsátásával tiszteleg továbbá a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca előtt, születésének 125. és halálának 80. évfordulója alkalmából.

Emellett olyan világméretű sportesemények tiszteletére is megjelenik emlékérme, mint a jövőre megrendezésre kerülő XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok - írta a jövő évi érmekibocsátási terveiről a Magyar Nemzeti Bank.

Címlapról ajánljuk
Navracsics Tibor: az a bizottság új elve, hogy semmi sincs megoldva, amíg minden nincs megoldva
Aréna

Navracsics Tibor: az a bizottság új elve, hogy semmi sincs megoldva, amíg minden nincs megoldva

A helyreállítási alap hiteléből hamarosan érkezik 380 milliárd forintnyi euró, és az év végéig újabb döntést hozhat forrásokról az Európai Bizottság – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszámolt az Erasmus-tárgyalások állásáról, és beszélt a januárban felálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium működéséről is.

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a Hamász terrorszervezet foglya – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.29. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×