eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Infostart

Megvan, mikor lesznek az EP- és az önkormányzati választások jövőre - a nap hírei

Az EP-delegáció felszólította a kormányt: teljesítse a helyreállítási tervben vállaltakat és felelőségteljesebben ossza el az uniós forrásokat. Az uniós tagországok közül áprilisban is Magyarországon volt a legmagasabb infláció.

Az uniós tagországok közül áprilisban is Magyarországon volt a legmagasabb infláció. Az Eurostat 24,5 százalékot mért, a KSH korábban 24 százalékos adatot közölt a múlt hónapról. A 2. legrosszabb mutató a lettországi infláció, 15 százalékkal. Az Európai Unió egészében 8,1 százalékosra lassult a pénzromlás mértéke.

Számos problémát talált az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága, amelyeket szerintük a jogállamisági eljárás ellenére sem rendezett a magyar kormány. A delegáció tagjai tájékoztatójukon felszólították a kormányt: felelőségteljesebben ossza el az uniós forrásokat, ne felülről lefelé, hanem az érintettek bevonásával hozzon döntéseket. A bírálat 31 milliárd eurónyi magyar uniós forrás kifizetésére lehet negatív hatással.

Jövőre június 6-a és 9-e között lesznek az európai parlamenti választások – közölte az unió soros svéd elnöksége. Ezzel az is kiderült: Magyarországon június 9-én lesznek az önkormányzati választások. Az EP-választáson mintegy 400 millió ember adhatja le szavazatát: a 27 tagállam szavazói 705 EP-képviselőről döntenek a 2024-2029-es ciklusra, ezzel pedig a végrehajtó hatalom összetétele is megváltozik.

Magyarország nem vesz részt az Európai Békekerettel és a szankciókkal kapcsolatos uniós döntésben, amíg Ukrajna le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – jelentette ki a külügyminiszter. Szijjártó Péter megerősítette: a kormány blokkolja a békekeret kifizetését, amelyből most 500 millió eurót folyósítanának Kijevnek.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt várja az Európai Bizottság elnökétől hogy tisztázza: valóban utasította-e az ukránokat, hogy állítsák le a kőolajszállítást a Barátság-vezetéken. Deutsch Tamás azokat a sajtóértesüléseket idézte, amelyek szerint Ursula von der Leyen azt üzente az ukrán kőolajszállító cégnek, hogy nagyon helyesnek tartaná, ha az ukránok leállítanák Magyarország felé a szállítást.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Mol felvásárolja az OMV Slovenija szlovén olajipari vállalatot. A brüsszeli közlemény szerint a jóváhagyás feltétele, hogy a Mol csoport elad a szlovén vállalat birtokában levő töltőállomásokból 39-et a Shell csoportnak.

Két hónappal meghosszabbították a fekete-tengeri gabonamegállapodást – jelentette be a török elnök. Az orosz külügyminisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a megállapodás újabb 60 napig érvényben marad.

Törökországban több ezer szavazóhelyiség választási eredménye ellen fellebbezett a legnagyobb ellenzéki párt. A kemalista Köztársasági Néppárt ezt azután közölte, a voksolás első fordulójában Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő nyert, a voksok több mint 49,5 százalékával. Az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót tartanak.

Több mint 3 milliárd dollárra lesz szüksége az ENSZ-nek a szudáni humanitárius segítséghez és a harcok elől menekülők megsegítéséhez. Már Szudán lakosságának több mint a fele, azaz körülbelül 25 millió ember szorul humanitárius segítségre.

Franciaországban nem változtatott a Nicolas Sarkozy volt francia elnök ellen korrupció miatt hozott ítéleten a párizsi fellebbviteli bíróság. A korábbi államfőt első fokon 3 év börtönre ítélték, amelyből 2 év szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztették.

Szlovákiában veszélyeztetés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a magyar busz balesete ügyében – közölte a külügyi államatitkár. Menczer Tamás arról is beszélt: Szlovákiából újabb 5 ember tért haza Magyarországra, jelenleg pedig 18-an vannak kórházban és 3 beteg hazaszállításának előkészülete zajlik.

Olaszországban 3-an meghaltak, 4-en eltűntek, csaknem 5 ezer embert pedig evakuáltak az elsősorban Emilia-Romagna tartományban pusztító áradások miatt. A katasztrófavédelmet vezető miniszter szerint a helyzet továbbra is kritikus.

Csaknem 70 földcsuszamlást okoztak a heves esőzések Kelet-Szlovéniában. A helyzet az északkeleti Sentilj város környékén a legrosszabb. Eközben Horvátországban is komoly gondot okoznak az áradások.

Több magyarországi folyószakaszon is árhullám vonul le az esőzések nyomán. Az előrejelzések szerint a következő 5-6 napban további jelentős esőzésre már NEM kell számítani. A Duna Budapestnél várhatóan szombaton tetőzik, az alsó rakpart szintje alatt bő 1 méterrel, a Rába folyón Körmendnél a másodfokot, a Murán pedig akár a harmadfokot is elérheti az árhullám.

Két hét után elromlottak a Keleti pályaudvar új mozgólépcsői. A MÁV felszólította a kivitelezőt a garanciális javítások gyors elvégzésére. A vasúttársaság vizsgálatot rendelt el a kivitelezéssel kapcsolatban.

Törölték a Forma-1-es olasz nagydíj hétvégi programját az áradás miatt. A verseny így a jövő hétvégén a Monacói Nagydíjjal folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×