eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Monika Hohlmeier, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága delegációjának vezetője (b2), valamint Petri Sarvamaa (j2), Lara Wolters (b) és Daniel Freund (j), a delegáció tagjai a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában 2023. május 17-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az EP bizottsága felszólította a kormányt, hogy felelőségteljesebben ossza el az uniós forrásokat

Az Igazságügyi Minisztérium visszautasítja a delegáció által ismertetett új elvárásokat. Deutsch Tamás szerint "nem oszt, nem szoroz", amit az EP költségvetési ellenőrző bizottsága politikai nyomásgyakorlása során csinált.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának három napra Budapestre látogató delegációja felszólította a magyar kormányt, hogy felelőségteljesebben ossza el az európai uniós forrásokat, ne "felülről lefelé", hanem az érintettek bevonásával hozzon döntéseket, hajtsa végre a pénzek felszabadításához szükséges feltételeket - mondta Monika Hohlmeier, az EP hattagú delegációjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: 28 milliárd euró, azaz 10 ezer milliárd forint sorsa múlik azon, hogy teljesül-e érdemben a korábban megfogalmazott úgynevezett 27 "szupermérföldkő" és a hozzá tartozó 17 korrekció. Úgy fogalmazott: az uniós alapok nagy lehetőséget rejtenek az ország számára, ugyanakkor vannak fenntartásaik, hogy tényleg a magyar polgárok és a vállalkozók a haszonélvezői azoknak.

Az EP közleménye felidézte, tárgyaltak a kormány képviselőivel, számvevőszéki és adóigazgatási szervekkel, az ellenzék tagjaival, helyi és területi önkormányzatokkal, vállalatokkal, a civil társadalom és a sajtó képviselőivel.

Monika Hohlmeier kitért a látogatás során tapasztalt hiányosságokra, így közbeszerzési kérdésekre, az Állami Számvevőszék működésének hatékonyságával kapcsolatos kérdésekre, egyes vállalatokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésre (mint például az egyik napról a másikra hozott törvénymódosítások vagy a megfélemlítő titkosszolgálati vizsgálatok), melyek célja "előkészíteni az utat egy esetleges felvásárláshoz" - olvasható a közleményben.

IM: Brüsszelnek fizetnie kell

Az Igazságügyi Minisztérium is közleményt adott ki a megbeszélésekről. Ebben azt írják, hogy Bóka János, a tárca európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszámolt az Európai Bizottsággal való megállapodás keretében tett magyar vállalások és szupermérföldkövek időarányos megvalósulásáról.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság delegációja

több, a kondicionalitási eljáráson és a mérföldköveken túlmutató politikai elvárást is megfogalmazott.

Az Igazságügyi Minisztérium ezeket visszautasította és felhívta a delegáció figyelmét arra, hogy a politikai nyomásgyakorlás az eljárások hitelességét veszélyezteti. "Hazánkban az uniós források jól és jogszerűen hasznosulnak. Ennek garantálására az utóbbi időben Magyarország mintaintézményeket állított fel, melyek egész Európában példaértékűnek számítanak" - írták a közleményben.

Hozzátették: azzal, hogy az Országgyűlés május elején elfogadta az igazságügyi törvénycsomagot, Magyarország az igazságszolgáltatással kapcsolatos vállalásait is teljesítette. Ezért Brüsszelnek ki kell fizetnie a magyar embereknek járó forrásokat.

az utóbbi időben Magyarország mintaintézményeket állított fel, melyek egész Európában példaértékűnek számítanak"

– írták a közleményben.

Brüsszel politikai nyomásgyakorlásának részeként értékelte az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának budapesti látogatását Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szintén budapesti sajtótájékoztatóján. Azt is kiemelte: a testület nem felettes szerve Magyarországnak, így "nem oszt, nem szoroz" mit csinál.

Azt mondta: a bizottság az EU-ban példátlan módon 2010 óta már harmadik alkalommal vizsgálódott Budapesten, és most is a politikai nyomásgyakorlás fokozása érdekében jöttek, hogy Magyarországot bele lehessen kényszeríteni, "préselni" az ukrajnai háborúba.

Kijelentette: "mi azt mondjuk: no war, no migration, no gender. Ebből nem vagyunk hajlandóak engedni".

(A nyitóképen: Monika Hohlmeier, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága delegációjának vezetője (b2), valamint Petri Sarvamaa (j2), Lara Wolters (b) és Daniel Freund (j), a delegáció tagjai a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában 2023. május 17-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×