eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ferenc pápa: Budapest a hidak, a szentek és a történelem fővárosa – a nap hírei

A hidak, a szentek és a történelem fővárosának nevezte Budapestet Ferenc pápa. Egyszerűsödnek a lakossági napelem-telepítés szabályai nyártól. Hétfőtől már a kórházakban és szociális intézményekben sem lesz kötelező a maszkviselés

A hidak, a szentek és a történelem fővárosának nevezte Budapestet Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Karmelita kolostor dísztermében úgy fogalmazott: Magyarország hídépítő lehet, mert különféle felekezetek élnek együtt békében. Előzőleg Novák Katalin köztársasági elnök azt mondta: Magyarország a pápa személyes közbenjárását kéri az igazságos béke megteremtéséért. Korábban Ferenc pápa megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfővel. A miniszterelnök a tárgyaláson az Alaptörvényt idézte, amely kimondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. A hivatalos közlésből az nem derül ki, hogy Ferenc pápa mit mondott a miniszterelnöknek. A katolikus egyházfő délután a Szent István Bazilikában püspökök, papok, diakónusok és szerzetesek előtt beszélt: az elvilágiasodás veszélyeire figyelmeztetett, és az elesettek, menekültek és szegények megsegítésére szólított fel.

Budapest-szerte lezárásokra kell számítani vasárnap délutánig a pápalátogatás miatt. A BRFK térképet tett közzé a forgalomkorlátozásokról.

Egyszerűsödnek a lakossági napelemtelepítés szabályai nyártól. Megjelent a napelemes pályázat hivatalos kormányzati oldalán az átdolgozott felhívás, és egy 20 oldalas változásjegyzék is – írja a Portfólió. Megszűnik a projekt megvalósítási idején belüli mérföldkövek rendszere, egyetlen ilyen mérföldkő marad a projekt végén. Megszűnik a számla benyújtására vonatkozó kötelezettség is.

Márciusban 4 százalék volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. A munkanélküliek száma 195 ezer főt tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az első negyedévben a munkanélküliek száma 18 ezerrel, 199 ezerre , míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt.

Jövő hétfőig csak korlátozott időtartamban vagy formában tudnak igénybe venni bizonyos szolgáltatásokat az ügyfelek az MKB és a Takarékbank egyesülése miatt. Kedden már kinyitnak a bankok. A jegybank az átállás hosszú hétvégéjén is kiemelt figyelemmel kíséri az MBH Bank létrejöttét.

Hétfőtől már a kórházakban és szociális intézményekben sem lesz kötelező a maszkviselés Magyarországon. Az országos tisztifőorvos a kedvező járványügyi helyzetre hivatkozva döntött a korlátozás teljes eltörléséről.

Az utolsó szakaszban vannak Ukrajna ellentámadásának előkészületei - jelentette ki az ukrán védelmi miniszter. Olekszij Reznyikov hangsúlyozta: a helyszínről és az időpontról a vezérkar dönt.

Számos ukrán város, köztük Kijev ellen indított légicsapásokat az orosz haderő. Az eddigi jelentések szerint 16-en haltak meg. Csaknem két hónap óta ez volt az első nagyszabású orosz légitámadás-sorozat. Oroszország szerint az éjszakai támadások az ukrán hadsereg tartalékai ellen irányultak

Itthon új honvédelem tantárgy próbaoktatása kezdődik el a következő tanévtől, A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a tantárgynak köszönhetően a fiatalok olyan honvédelmi ismeretekkel gazdagodnak, amelyeket a mindennapi élet során is tudnak hasznosítani. A honvédelem elnevezésű tantárgy próbaoktatása szeptembertől országszerte számos középiskolában, heti egy tanórában valósul meg.

Kártérítési pert indít a magyar állam ellen a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Úgy vélik: jogtalanul fosztották meg őket az egyszázalékos adófelajánlások gyűjtésének lehetőségétől. Iványi Gábor, az egyház elnöke közleményében azt írta: a perben azt kívánják elérni, hogy az állam megtérítse nekik azt az összeget, amelytől egyházuk technikai számának elvétele miatt estek el.

Magyarország korábban nem tapasztalt mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat az elmúlt 12 évben – jelentette ki az agrárminiszter. Nagy István Hortobágyon, az ország első nemzeti parkja alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen kifejtette: a több mint 90 milliárd forint összértékű, 465 egyedi beruházással több mint 300 ezer hektáron javították, illetve javítják az élőhelyek állapotát.

Bende Ildikó, a Győri Nemzeti Színház tagja kapja idén a Gobbi Hilda életmű-díjat. A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Rujder Vivien, a budapesti Katona József Színház művésze és Herczegh Péter, a Nemzeti Színház társulatának tagja veheti át.

Már a MÁV és a Volánbusz pénztáraiban és az automatákból is megválthatók az új ország- és vármegye bérletek. Ezekkel május elsejétől lehet utazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×