eur:
389.75
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ismét változtatott a bankok extraprofitadóján a kormány - a nap hírei

Csökkentette a kamatfolyosó felső szélét, de az alapkamathoz nem nyúlt a Monetáris Tanács. Ismét változtatott a bankok extraprofitadóján a kormány. Újabb két magyar állampolgár került biztonságba a szudáni evakuációs akció eredményeként.

Csökkentette a kamatfolyosó felső szélét, de az alapkamathoz nem nyúlt a Monetáris Tanács. A testület ülése után kiadott közlemény szerint az alapkamat jelenlegi szintje tartósan fennmarad. A kamatfolyosót azonban szűkítette, a felső szélét 450 bázisponttal 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette a Monetáris Tanács. A közlemény szerint erre az adott lehetőséget, hogy az elmúlt időszakban a szélsőséges forgatókönyvek kockázatai csökkentek.

Az év közepétől indulhat el az erőteljes inflációcsökkenés, de már áprilisban csökkenhetnek az élelmiszerárak – mondta a Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács kamatdöntése után. Virág Barnabás közölte: a következő időszakban a jegybank körültekintő és óvatos megközelítést fog alkalmazni. Hozzátette: a külső egyensúly számottevően és trendszerűen javult, a folyó fizetési mérleg hiánya februárban tovább csökkent.

A GKI szerint valószínűtlen, hogy az idén egy számjegyűre csökkenjen az infláció. A Gazdaságkutató friss előrejelzésében éves átlagban 19 százalékos pénzromlással számol. Karsai Gábor vezérigazgató-helyettes ezt a tavaly nyáron nagymértékben megnövekedett rezsiköltségekkel, az év végén eltörölt üzemanyag ársapkával magyarázta, illetve azzal, hogy idén év elején az áremelések nagyobb mértékűek voltak, mint amire korábban számítottak. A GKI szerint több termékcsoportban további díjemelések jöhetnek, emellett forintgyengülésre és arra számítanak, hogy további 25 ezer ember veszítheti el a munkáját a gazdaság visszaesése miatt.

Ismét változtatott a bankok extraprofitadóján a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében június 30-a után már nem a tavalyi nettó árbevétel, hanem az adózás előtti eredmény után kell fizetni a közterhet a pénzintézeteknek – írta a Portfolio. Elemzésük szerint a költségvetés nem jár jobban a módosítással, viszont egyes bankok adóterhe érdemben csökkenni fog. Úgy tudják, a változás legnagyobb nyertese az OTP, vesztese pedig a Raiffeisen, az UniCredit és a K&H.

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 2 százalékponttal tavaly az adóék mértéke, de így is a legmagasabbak között van az OECD-tagállamok között. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kiadványából kiderül, hogy Magyarországon a teljes adóék mértéke 41,2 százalék, ami a 11. legmagasabb a 38 vizsgált tagország között, és jelentősen meghaladja a 34,6 százalékos OECD-átlagot.

A hosszú hétvégén egyesül az MKB Bank és a Takarékbank, ezzel lezárul a Magyar Bankholding fúziós folyamata és létrejön az MBH Bank. Pénteken délben bezárnak a pénzintézetek fiókjai, de kedden már rendes nyitvatartással fogadják az ügyfeleket. A két pénzintézet ügyfelei a hosszú hétvégén leállásokat tapasztalhatnak az elektronikus csatornák elérésében és az azonnali átutalási megbízásoknál.

Egyetértési megállapodást írt alá az azeri földgáz közép-európai szállításáról Azerbajdzsán, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az energiahordozó az úgynevezett Szolidaritási Gyűrűn keresztül érkezik majd, a régió energetikai fejlesztése révén. Szijjártó Péter kiemelte: minél inkább el van zárva egy ország a tengertől, annál inkább függ a környező energetikai infrastruktúrától. Hozzátette: az érintett államok mellett az Európai Uniónak is szerepet kell játszania a finanszírozásban.

Nyílt levelet küldött a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 76 munkatársa a kormánynak, amelyben a pedagógusok jogállásáról szóró törvénytervezet ellen tiltakoznak és szakmai érdekegyeztetést követelnek az oktatási rendszer korszerűsítéséről. Arra figyelmeztetnek, hogy az úgynevezett státusztörvény tervezete alkalmatlan a köznevelés válságának kezelésére, sőt tovább mélyíti azt. Nyílt levelet tett közzé a státusztörvény ellen az Eötvös József Gimnázium 55 munkatársa is, szerintük a bevezetés előtt álló változtatások nem szolgálják sem a diákok, sem a most vagy a jövőben a közoktatásban dolgozók érdekeit és követelik a törvénytervezet visszavonását.

Újabb két magyar állampolgár került biztonságba a szudáni evakuációs akció eredményeként - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter azt írta, hogy a kairói magyar nagykövetség munkatársai már fel is vették a két magyart a megbeszélt találkozási ponton, a szudáni-egyiptomi határ egyiptomi oldalán.

Átmeneti tűzszünet lépett életbe Szudánban hétfő éjféltől - közölte az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken közleménye szerint a fegyvernyugvásról 72 órára állapodtak meg a szudáni konfliktus szemben álló felei. Közben a Fehér Ház azt is közölte: az Egyesült Államok kész segíteni a Szudánt elhagyni akaró állampolgárait, de külön katonai mentőakciót nem tervez a kimenekítésükre.

Minden készen áll Ferenc pápa pénteken kezdődő háromnapos apostoli látogatására - jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán kiemelte: Ferenc pápa alapvetően apostoli látogatásra érkezik, de a rendezvényszervezés, a keretek biztosítása állami feladat. A pápalátogatás költségeit az állam fedezi, a pontos összegről biztonsági okokból csak a látogatás után adnak felvilágosítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×