eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Magyar Állami Operaház megújult nézőtere a 2022/2023-as tematikus évadot bejelentő sajtótájékoztató napján, 2022. március 11.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ombudsmani hivatalt perli egy csalódott operarajongó

A harmadik emeletre szóló jegyével csak az oldalsó bejáraton mehet be az Operaházba, de ez az alapvető jogok biztosát nem hatotta meg.

Egy fővárosi operarajongó igazságérzetét hosszú ideje zavarja, hogy a Magyar Állami Operaházban a harmadik emeletre jegyet váltva csak az oldalsó bejáratokon mehet be az előadásra. Pontosabban a főkapun még bemehet, de aztán rögtön közlik vele, hogy a főlépcső helyett irány az oldalsó lépcsőház.

Vagyis nem használhatja a földszinti ruhatárat vagy a büfét, és arra sincs lehetősége, hogy megtekintse a Székely Bertalan termet és a Vörös szalont – írja a Magyar Narancs. „Évek óta elszenvedem a hátrányos megkülönböztetést, és idén is többször voltam előadáson, a gyakorlat töretlen” – mondta lapnak.

A néző múlt év decembrében levélben fodult az Operaházhoz, azt tudakolta, tervezik-e a jövőben egybenyitni az oldalsó lépcsőházat a többi közösségi térrel. Az intézmény válaszlevelében jelezte, hogy az Operaház 1884-es megnyitása óta minden szint külön-külön látogatható, ezen ezután sem változtatnak, főként, hogy „elkerüljék a feltorlódott tömeget”. Az Opera emlékeztetett: minden szolgáltatás elérhető az épület minden részlegében.

Az Opera az indokok között említette azt is, hogy nem szeretnék, ha valaki máshova szóló jeggyel helyet foglalna a földszinten, ez főként akkor lehet kellemetlen, ha az illető más helyét foglalja el. A válaszlevélben végül a vezetett épületlátogatásokat ajánlották a panasztevő figyelmébe.

Az operarajongó ezután kérelemmel fordult az alapvető jogok biztosához, azt állítva, hogy a Magyar Állami Operaház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és arra kérte az ombudsmant, tiltsa meg az intézménynek a jelenlegi gyakorlatot. Kérelmében arra is hivatkozott, hogy az Alaptörvény szerint minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez, aminek része a kulturális értékekhez való hozzáférés joga. Főbb érve persze az volt, hogy a megváltott jegy ellenében joga van az előadás színhelyén tartózkodni.

Úgy vélte, a hátrány a vagyoni helyzetével összefüggésben érte

– írja a lap.

Miután az ombudsmani hivatal nem talált kifogásolnivalót az Operaház gyakorlatában, az operalátogató, akinek egyébként jogi végzettsége van, beperelte az alapvető jogok biztosát, mert szerinte nem végzett megfelelő munkát, amikor figyelmen kívül hagyta az ő vélt vagy valós védett tulajdonságra alapított hátrányos megkülönböztetését, és azzal utasította el azt, hogy nem ismeri a kérelmező vagyoni helyzetét. Fontos tehát megjegyezni: az operalátogató nem az Operaházzal, hanem az ombudsmannal áll perben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×