eur:
368.29
usd:
344.43
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
A BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú buszai a járművek forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

BKV-mérleg: 34 milliárdos a veszteség, de a buszok egyelőre nem állnak le

Csaknem 35 milliárd forintnyi veszteséggel számol a fővárosi közösségi közlekedés ebben az évben. A villamosok és a buszok azonban egyelőre nem fognak leállni, ami részben a főváros energiabeszerzési politikájának köszönhető. Erről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes nyilatkozott.

Az energiaválság, illetve a járművekhez és szolgáltatásokhoz kapcsolódó eszközök beszerzése megdrágulása miatt a BKV működése továbbra is veszteséges, nagyjából 34 milliárd forintos mínusszal lesznek kénytelenek elfogadni az üzleti tervet. Mindez nem azt jelenti, hogy ekkora készpénzhiány van a rendszerben, hanem azt, hogy ekkora mértékben nem tudja a fővárosi közösségi közlekedés visszapótolni az elöregedő járműállományát – magyarázta Kiss Ambrus.

Az általános főpolgármester-helyettes megjegyezte, ha a főváros múlt év szeptemberében aláírta volna a közösségi közlekedésre vonatkozó villamosenergia-szerződéseket 300 forint/kWh körüli áron, most nem lenne miről beszélni. Ehelyett a Budapest-modellt alkalmazva napi árra szerződtek, ami január–februárra „bejött”, hiszen

egy ideje már tartósan 100 forint alatti áron vásárolnak áramot

– tette hozzá Kiss Ambrus, aki szerint ez ahhoz elég, hogy a közösségi közlekedés ne dőljön be, de ahhoz azért kevés, hogy a korábbi időszakban felhalmozott problémákat kezelni tudja.

A BKV üzleti tervének elfogadása mellett a járóbeteg-szakellátás államosításának a kérdése is napirenden lesz a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén. Kiss Ambrus ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy erről korábban egy általános érvényű, a polgármesterek által egyhangúlag támogatott döntés már született, kimondva, hogy az általános államosítást nem támogatják, így a kérdésben a fővárosnak és a kerületeknek tulajdonosként maguknak kell dönteniük. Az általános főpolgármester-helyettes közlése alapján

a Budapest által működtetett kettő plusz kettő, főként a hajléktalanellátásban szerepet játszó szakrendelőt nem kívánják átadni.

Kiss Ambrus a várhatóan fél éven belül elkészülő Lánchíddal, illette annak jövőbeni funkciójával kapcsolatban elmondta: a kérdésben társadalmi egyeztetést kívánnak tartani, aminek az előkészítése zajlik. Egyebek mellett arra is kitért, hogy a főváros már megküldte a szükséges papírokat, a kormány hatmilliárdos támogatási szerződése várat magára. Dacára, hogy Kiss Ambrus szerint már 3 milliárddal „lógnak”, hiszen ekkora mértékben kellett előfinanszírozni a számlákat a vállalkozók részére, ami 17 százalékos kamatláb mellet „elég durva” problémát jelent Budapest számára.

A főpolgármester-helyettes érdeklődésünkre azt is közölte, hogy a főváros és a kormány által közösen működtetett budapesti színházak idén még egyetlen állami forint támogatást sem láttak, kivéve az Újszínház. Szerinte van olyan teátrum, amelynek emiatt az április hónap már problémát fog okozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×