eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc: a DK lesz az otthona a Fidesszel szemben állóknak - videó

A pártelnök és Dobrev Klára is beszédet mondott március 15-én. Utóbbi egyebek mellett azt mondta, hogy a Fidesz már két nagyon fontos dolgot elvett a magyar nemzettől, az európai Magyarországot nem szabad hagyni elvenni.

A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren tartott megemlékezést március 15-e alkalmából. Gyurcsány Ferenc pártelnök és Dobrev Klára EP-képviselő, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke is beszédet mondott.

Gyurcsány Ferenc kezdésként arról beszélt, hogy a március 15-i ünnep nem felcicomázott történelemóra, nem szerencsétlen hivatásosok ünnepi beszéde fonnyadt koszorúval a kezükben. Ezzel szemben két kérdés és a rájuk adott őszinte válasz. "Az elsőre könnyű a válasz: igen, tiszteljük 1848 hőseit, küzdelmük szándékát, tárgyát, akaratát, álmait. A második kérdés a nehezebb. Mit csinálsz az ünnep eszméjéért, álmáért, céljáért? Csak beszélsz vagy cselekszel-e? Elérted az ünnep célját? Küzdesz érte, vigyázol rá?" - tette fel a kérdést a pártelnök. Az ünnep ezért szembesülés szerinte: "teszed-e, amit az akkoriak tennének a helyedben? Ők követnének-e most téged? Azok ünnepelhetik teljes szívükkel 48-at, akiknek a válasza igen."

Szerinte a helyzet egyszerű: a magyar demokratikus ellenzék tagjai Petőfi és társai hű utódai, ezzel szemben a magyar kormány és a mögötte állók a szabad magyar gondolat és élet elfojtói.

A zsarnokkal küzdeni és nem tárgyalni kell a pártelnök szerint, ezért ők ellenfele és nem ellenzéke a kormánynak.

A kormányt tisztességtelennek és hazafiatlannak látják, ezért nem tárgyalnak, hanem küzdenek.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: "a hazafi a jövőről beszél, a nemzeti a múltról. Előbbi közös hazát kíván, a nemzeti csak a sajátját. A hazafi befogad, a nemzeti kizár. A hazafiak, azaz mi barátokat keresnek itthon és a világban, az úgynevezett nemzetiek ellenfeleket. Mi szabadságpártiak vagyunk, az úgynevezett nemzetiek uralompártiak, elnyomáspártiak."

Legyetek hazafiak, magyarok, európaiak, jólelkű emberek! - üzente a hallgatóságának.

A DK a skandináv világ nyitottságát és elfogadóságát tartja követendőnek. Együtt kell maradniuk a különböző hitűeknek, a különböző szociális helyzetben lévőknek; nem jó és rossz magyarok vannak, hanem emberek különböző küzdelmekkel és gyötrelmekkel. Az árnyékkormánynak olyan programot kell alkotnia, amelyben egymásra találnak küzdelmeikben az emberek - hangsúlyozta.

A jogállami vita szerinte egyszerűen arról szól, hogy "mi mondjuk meg az államnak, hogy mit csináljon, vagy az állam mondja meg nekünk, hogy mit csináljunk? Előbbiben mi, a polgárok vagyunk a szabadok és a kormány nem az, a másodikban fordítva, az állam mondja meg, hogyan szeress, mit csinálj és mi a jó paprikás krumpli receptje. Mi meg akkor azt mondjuk, hogy akkor menjetek a pokolba!"

Gyurcsány Ferenc meglátása szerint:

  • "Aki azt mondja, hogy Orbán és Gyurcsány egymást tartja hatalomban, az Orbánt segíti és a demokratikus európai Magyarországgal áll szemben."
  • "Háborúban fegyver kell a kézbe. A politikai harchoz ész, szív és erkölcs kell. Akinek ez nincs meg, ne menjen harcba, mert csak gyengít minket."
  • "A DK-nak hibái, a Fidesznek történelmi bűnei vannak. A Fideszt aktívan támogatni ezért szégyen."
  • A DK lesz az otthona a Fidesszel szemben állóknak.
  • A magyar kormány letette a fegyvert a brüsszeli milliárdok előtt, kérlel, törvényt alkot - pénzt akar szinte bármi áron. "Hunyászkodásban van a dölyfös úr" - fogalmazott.

Az uniós pénzekkel kapcsolatban arra számít, hogy a kormány nem fog tudni megállapodni Brüsszellel, vagy nem fogja tudni a megállapodást teljesíteni. Ha teljesítenének, az a rendszer felszámolását, bukását jelentené, amit nem engedhetnek meg. Ezért az a nagyon valószínű, hogy idén nem lesz pénz, aztán utána se - vélekedett. "Sokba’ van nekünk ez a kormány: a közös pénzünk jelentős részét elvitték, ami még járna, miattuk nem kapjuk meg. Küzdeni kell, a rendszerrel van a baj. Dobrev kormánya megoldaná ezt a helyzetet" - ígérte.

Dobrev Klára: első dolgunk lesz visszaszerezni a nemzeti gondolatot

Dobrev Klárát a DK árnyékminiszterelnökeként és Magyarország egyetlen reményeként konferálták fel a rendezvényen.

Kezdésként arról beszélt, hogy azért megy el a párt az ország számos pontjára, mert hisz abban, hogy a magyarok képesek az összefogásra, van közös hitük, sok minden, ami összeköti őket. 1848-ban is így volt, az ország összefogott, a vágy és cél közös lett. Ez a nagy közös akarat ott tud lenni ma is, ez hozott ide minket az Egyetem térre, ez tart minket együtt és tesz egyre erősebbé - fűzte gondolatait.

A kormány szerinte mintegy két évtizede próbálja elhitetni, hogy bal- és jobboldali egymás ellensége, fővárosi és vidéki egymás ellensége, a fiatalok és idősek egymás ellenségei. "A szemünk láttára fosztják ki az országot és mégis újra meg újra képesek egymás ellen fordítani minket. Mintha kicsit el is fogadtuk volna, de én szeretném bebizonyítani, hogy ez nincs így, igenis lehet közös ügyünk."

Szerinte Orbán Viktor kormánya sok mindent elvett: "nyugdíj-megtakarítást, trafikokat, rokkantnyugdíjakat, a Balaton-partot, egész iparágakat – de még előtte egy nagyon fontos dolgot, egy gondolatot, aminek a hiánya miatt nem tudunk egymásra találni.

Ellopták tőlünk a nemzeti gondolatot. Azt, hogy mi tízmillióan együtt vagyunk Magyarország, rólunk kell hogy szóljon az ország.

Amikor vesztettek, azt mondták, a haza nem lehet ellenzékben. Aztán el akarták lopni a kokárdánkat. Aztán amikor nyertek, kikiáltották magukat nemzetinek. De nem csak ők azok, hanem mi együtt vagyunk magyarok, ezért az első dolgunk a nemzeti gondolat visszavétele lesz, mert mi mind magyarok vagyunk és hazafiak. Szándékosan azt akarták, hogy csak te legyen és én, ne legyen olyan, hogy mi. Mert ha nincs mi, ha nincs közös Magyarország, és akkor nincs közös vágy és cél, nincs közös remény, és akkor nincs közös ellenállás sem. Ezért lopták el a nemzeti gondolatot.”

"Az európai Magyarország már két nagy csatát elveszített és most kezdődik csak a harmadik. Ha ezt elbukjuk, generációkra elveszik az európai Magyarország esélye" - hangoztatta a DK európai parlamenti képviselője, árnyékminiszterelnöke.

A politikus kifejtette, mi volt a két elvesztett csata és mi az, amiért a küzdelem most van kibontakozóban.

"33 éve eldöntöttük, hogy a tehetség és a szorgalom számítson, soha ne dönthessenek emberi sorsokról pártállami személyek. Azt akartuk, hogy az ország ne szakadjon szét urizáló gazdagokra, akik mindent megtehetnek, és szegényekre, akiknek a mindennapi lét is keserves kín. Közösen akartuk, hogy ne kelljen egy fiatalnak se disszidálnia, ha boldogulni akar az életben. Ezt a közmegegyezést rúgta fel Orbán Viktor, ezt közösen akartuk mind a 10 millióan, de Orbán elvette. A szabad és igazságos Magyarországot nem engedjük felszámolni. Mert megint ilyen időket élünk: pártállami propaganda ömlik ránk, az számít, van-e pártember kapcsolat, az érvényesülhet, aki behódol a vezetőnek. Vannak urizálók olyan órákkal, táskákkal, amikből egy család hónapokig élhet, és vannak a szegények, akiknek gyomorgörcsöt okoz a rezsiszámla. Gyerekek maradnak ki az oktatásból és rettegve megyünk be a kórházakba, mert nem tudjuk, lesz-e elég orvos, ápoló és gyógyszer, hogy meggyógyuljunk. Igazságos és szabad Magyarországot kíván a Magyar nemzet!" - hangsúlyozta.

A második közös akarat Dobrev Klára szerint az volt, hogy "soha semmit rólunk ne döntsenek el nélkülünk - ezt hívják parlamentáris demokráciának. Ehhez képest az Orbán-rendszer darabonként rombolta le a demokrácia maradékait is, és a saját autokratikus rendszerét építette fel. Alkotmánybíróság, sajtószabadság, civilek, választási törvény…" Elmondása szerint nem volt beleszólásuk az orvosoknak, az akkumulátorgyárak közelében élőknek, de az önkormányzatoknak sem a dolgok menetébe. "Ez volt a második vereség: közösen akartuk, hittük ezt és elvették tőlünk." Döntést és beleszólást a közös dolgainkba, ezt kívánja a magyar nemzet - összegzett.

A harmadik csata most kezdődik: meg kell védeni a 33 évvel ezelőtti közös akaratot, hogy Magyarország európai ország legyen. "Ezért csatlakoztunk az EU-hoz és a NATO-hoz népszavazással, elsöprő többséggel. Az orbáni politika most ezt vette tűz alá, meg akarja semmisíteni a közös vágyunkat az európai Magyarország iránt.

Orbán politikája kiszakítja az EU-ból és a NATO-ból, ha hagyjuk. Nem hagyhatjuk!

Az orbáni agytröszt évek óta folytatja az agymosást, hogy a magyarok maguktól tagadják meg az európai álmot." Mindenről az EU tehet eszerint a propaganda szerint - fejtette ki.

Meglátása szerint nem szabad erre a veszélyre legyinteni, és párhuzamként azt hozta fel, hogy a brexit előtt senki se gondolta, hogy az valóban megtörténhet.

"A brit belpolitikában könnyebb volt az EU-t hibáztatni a bajokért ahelyett, hogy szembenéznének velük. Ma már az emberek többsége látja, hogy ez hiba volt, de már mindegy. Nekünk viszont az EU-tagság a létet jelenti, ezért európai Magyarországot kíván a magyar nemzet!"

A megoldást abban látja, hogy nem szabad feladni a reményt. Van kormányzóképes alternatíva, van másik Magyarország. A remény tudja az elégedetlenek tömegét összekovácsolni. Meg kell szervezni az ellenállás kis köreit, ezt csinálja a DK - sorolta a politikus.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×