eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebbok/Varga Judit

Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához

Magyar válasz a gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásra.

"Továbbra is kitartunk azon meggyőződésünk, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltak mellett, hogy az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermekek neveléséről dönteni pedig a szülők joga. Ahogy eddig, úgy ezután is el fogunk menni a falig, ha gyermekeink védelméről van szó" - írta Facebook-bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

Hozzátette: "az elmúlt hetekben napvilágra került esetek is bizonyítják, hogy nagy szükség van a gyermekvédelmi törvényre,

sőt további intézkedések meghozatalára is".

Ezzel arra utalhatott, amit Orbán Viktor jelentett be februári évértékelőjében (azóta viszont nem derült ki az ügyben semmi): "a jogszabályok megvannak, a hiányzók pedig meglesznek, de ebben még a legelszántabbakra is szükség lesz".

Az érintett törvényt a Parlament még 2021-ben szavazta meg, és az a heves kritika érte pártok és civil szervezetek részéről, hogy összemossa a pedofilokat a melegekkel, és a pedofilellenes törvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozások elfogadhatatlanok. A jogszabályt már megszavazása előtt is bírálták, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke például szégyenletesnek nevezte.

Az eljárás 2021-ben, röviddel a törvény elfogadása után elindult. Az Európai Bizottság a kötelezettégszegés megállapítása iránti keresetet 2022 decemberében nyújtotta be az Európai Bírósághoz. Álláspontjuk szerint a gyermekvédelmi törvény uniós jogszabályokba ütközik, valamint sérti az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetés nélküliséghez való jogot. Kifogásolja a brüsszeli testület azt is, hogy a magyarországi hatóságok egy LMBTQ-tartalmú gyermekkönyvön, a Meseország mindenkién figyelmeztetés elhelyezését írták elő, ami korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz.

A magyar kormány folyamatosan tagadja a vádakat és fő üzenetként azt fogalmazza meg, hogy "a szerződések és az Alapjogi Charta alapján sem írhatja elő az Európai Unió vagy bármely egyéb testület, hogy a magyar szülők Magyarországon miként neveljék a gyermekeiket", illetve hogy "az LMBTQ-lobbit meg fogják állítani az iskolák kerítésénél".

Az ügyben népszavazást is tartottak, amely ellen több politikai és civil szervezet is kifejezte ellenvéleményét, utóbbiak közül némelyek érvénytelen szavazásra buzdítottak. A voksoláson végül négy kérdés szerepelhetett és végül érvénytelen lett, nem érte el a kitöltők aránya az 50 százalékos küszöböt. A kormánypártok rendszeresen felidézik, hogy 3,6-4 millió ember kifejtette véleményét és 92 és 96 százalék között változott a "nemmel" szavazók aránya kérdésenként.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×