eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék (XII. kerület) polgármestere sajtótájékoztatót tart a Normafán kialakítandó parkolóról folytatott egyeztetésüket követően a Normafa Síház mellett 2019. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Pár parkolóhely miatt ugrott össze Karácsony Gergely és Pokorni Zoltán, de nagyobb a baj

Évek óta nincs megállapodás a XII. kerületben lévő fővárosi tulajdonú területeken szedett parkolási díjak megosztásáról.

Az Istenhegyi és Németvölgyi út találkozásánál lévő kis területen 16 parkolóhely van, a sofőröknek ezen a helyen a legdrágább, A besorolású zóna parkolási díjtételt kell fizetni. Mivel ez egy B besorolású zónába beékelődő apró terület, Hegyvidék Önkormányzata helyesnek látta, hogy a főváros parkolási rendeletét az életszerűséghez igazítsa, és e kis parkoló is átkerüljön az eggyel olcsóbb fizetős zónába. A Fővárosi Közgyűlésben azonban nem kapott támogatást a változtatás, hanem Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatát szavazta meg a többség. Eszerint mivel a XII. kerületben a közterületi parkolóhelyeket üzemeltető önkormányzattal a bevételek megosztásáról szóló megállapodás még nem jött létre, az övezeti átsorolásról a Fővárosi Közgyűlés azt követően hoz döntést, hogy ez a megállapodás létrejön és hatályba lép.

Pokorni Zoltán, a XII kerület fideszes polgármestere erre reagálva úgy fogalmazott: "Isten óvjon mindenkit attól, hogy maguk egyszer hatalomra kerüljenek". Így zsarolni, visszaélni azzal a csöppnyi hatalommal, amit a nép adott a maguk kezébe, az felháborító. Ha van egy cseppnyi jóérzése, akkor Karácsony Gergely visszavonja a javaslatát – mondta.

A főpolgármester fenntartotta módosító javaslatát, amit a testület meg is szavazott.

A tizenhat parkolóhely ügye tehát egy komolyabb problémáról rántotta le a leplet. Mint az Index írja, a parkolók üzemeltetésének feladatát a kerületek látják el a fővárosi tulajdonú területeken is. Pokorni Zoltán a főpolgármester igényét - hogy a kerület üzemeltessen parkolóórákat a fővárosi területen, és a befolyó összeget adja oda a fővárosnak - egyenesen zsarolásnak tartja, mert "miként más tulajdonában álló lakás után sem helyes bérleti díjat szedni, úgy a fővárosi tulajdonú közterületeken az önkormányzat nem jogosult parkolási díjat szedni, és nem is lenne helyes, ha szedne".

A lap emlékeztet, Tarlós István főpolgármestersége idején többször tárgyalt a XII. kerületi önkormányzat a fővárossal a kerületben lévő fővárosi területek üzemeltetéséről, de nem sikerült megegyezni, és 2019 óta pedig ilyen egyeztetések nem voltak.

Karácsony Gergely szerint jogos igény, hogy a fővárosi területekről származó bevétel Budapest kasszájába megérkezzen, jelenleg azonban a XII. kerületben e haszna elmarad. A fennálló helyzet számára hosszú távon elfogadhatatlan. Az is igaz azonban, hogy az elmúlt három évben egyszer sem kezdeményezték a fennálló helyzet megváltoztatását a kerületnél.

A XI. és a XII. kerület az a két kivétel, ahol van kijelölt fizetőzóna, de nincs szerződés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×